geluid, berm, geluidsberm, dam

Eigenaar bouwt zelf dam tegen E17-lawaai

Frank De Block uit De Pinte in Belgie kreeg onlangs een bouwvergunning voor een 280meter lange, aarden geluidsberm langs de E17. Deze maakt deel uit van een volledig natuurinrichtingsplan voor de aanpalende Hagelandplas.

De Block is eigenaar van de plas - een van de vroegere putten die gegraven werden voor de aanleg van de snelweg - en zijn omgeving en je vindt er hem meestal in het clubhuis van de grotendeels ter ziele gegane watersportclub die hij er 40jaar geleden oprichtte. 'Ik wil er al jaren watersport en waterskiën op familiale basis combineren met vernieuwbare landbouw', zegt hij. 'Hiervoor wil ik de grote plas dan ook aan de randen minder diep maken om er weer meer plantengroei te verkrijgen en een meer gedifferentieerd visbestand.'

Onderhoud

Daarom liet de man door een milieuconsulent voor zijn eigendom een compleet natuurinrichtingsplan opmaken. De eerste fase is de realisatie van een aarden geluidsberm langs de snelweg. Aanvankelijk werd die vergund over een lengte van 320 meter. Dat zullen er uiteindelijk 280 worden. Om een ideale werking te hebben, moet deze berm zo'n 5 meter boven de snelweg komen, aangelegd worden onder een hellingshoek van 45 graden en op de top voor het mogelijke onderhoud nog een breedte hebben van 3 meter. Nu liggen de plas en de weg er omheen 1,5 meter onder het maaiveld. Dat geeft uiteindelijk een berm met een grondvlak van 16 meter en een hoogte van 6,5meter.

Geluid afweren
'Om zo effectief mogelijk het geluid af te weren, mag de berm aan de kant van de snelweg niet worden beplant en laat je ook op de top best alle beplanting weg', legt De Block uit. 'Dat biedt mogelijkheden om aan snelwegkant op de helling zonnepanelen te installeren. Daar kunnen we dan een elektrisch laadpunt voor fietsen en auto's aan koppelen. Die oplossing ben ik nog verder aan het onderzoeken. En daar moet ik ook nog eventueel een vergunning voor vragen.'

Ondertussen haast het gemeentebestuur zich om nog enkele bijkomende vergunningen in orde te brengen, zodat De Block zo vlug mogelijk aan zijn berm kan beginnen. Het schepencollege is namelijk best gelukkig met het project. Het hoopt op termijn ook nog grond langs de snelweg te kunnen verwerven om in het verlengde van de particuliere berm zelf een natuurlijke berm te kunnen aanleggen tot aan Moerkensheide. Zo'n berm is namelijk haast even effectief als een geluidsscherm, maar is stukken goedkoper. De gemeente zet trouwens voortaan elk jaar 50.000 euro opzij om schermen te plaatsen waar een natuurlijke berm niet mogelijk is.
Publicatiedatum: 05 januari 2012
nog geen reactiesPlaats reactie