Eerste toegankelijke polikliniek voor doven en slechthorenden

‘PoliDOSH’, de eerste polikliniek in Nederland voor doven en slechthorenden, werd vorige week gepresenteerd tijdens WereldDovenDag. Een belangrijke stap: uit onderzoek blijkt dat doven en slechthorenden zich in de ‘reguliere’ medische zorg vaak niet begrepen voelen. Zo is er vaak geen (schrijf)tolk aanwezig en veel artsen kunnen niet gebaren. Doven en slechthorenden missen hierdoor informatie en haken sneller af, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom brengt PoliDOSH aanvullende zorg voor doven en slechthorenden.

Reguliere zorg voldoet niet
Doven en slechthorenden lopen een hoger gezondheidsrisico. Dit heeft meerdere oorzaken. Onderzoek laat zien dat dove en slechthorende patiënten de communicatie met artsen en verpleegkundigen vaak lastig vinden. Ook gezondheidsvoorlichting is onvoldoende toegankelijk. Artsen en verpleegkundigen weten vaak niet waarmee zij rekening moeten houden in het contact met de patiënt. Bovendien krijgen doven en slechthorenden tijdens spreekuren meestal geen ondersteuning van een tolk en is de beschikbare behandeltijd te kort. Hierdoor voelen patiënten zich niet begrepen en krijgen zij niet de juiste zorg.

Op gehoorverlies ingerichte polikliniek en medewerkers
PoliDOSH is in alle opzichten ingericht voor dove en slechthorende patiënten en biedt aanvullende en toegankelijke gezondheidszorg en laagdrempelige voorlichting: bij de poli, gevestigd in Boxtel (Noord-Brabant) maar ook via de website www.polidosh.nl. Er is altijd een gebarentolk aanwezig en op aanvraag kan een schrijftolk worden ingezet. Bovendien is de poli-ruimte ingericht op mensen met gehoorverlies: er is een mobiele ringleiding en visuele informatie is toegankelijk. Ook handig is dat patiënten afspraken kunnen maken via tekstberichten (06 -12 19 89 60) of e-mail (afspraak@polidosh.nl).

Verbeterde gezondheid
De oprichting van een poli als PoliDOSH is uniek in Nederland. De oprichters keken daarom voor inspiratie naar anderen landen: zo hebben zij in Linz, Oostenrijk de Polikliniek voor Doven van Dr. Fellinger bezocht en is documentatie van de kliniek in Lille, Frankrijk bestudeerd.

Samenwerking
De oprichting van PoliDOSH is mogelijk gemaakt door zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast hebben studenten van de opleiding Dovenstudies aan de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met Kentalis, onderzoek gedaan voor PoliDOSH. Hun onderzoek was gericht op het bereiken van goede communicatie met de patiënten, een op mensen met gehoorverlies ingerichte omgeving en een goede samenwerking tussen horende en dove en slechthorende medewerkers van de polikliniek. Er wordt samengewerkt met Anika Smeijers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), voor de opzet van een onafhankelijke, wetenschappelijke effectmeting. Belangenorganisaties voor doven en slechthorenden staan positief tegenover dit project.

Voor wie niet in de buurt woont van PoliDOSH in 's Hertogenbosch en bij een ander ziekenhuis een afspraak heeft, kijk eens in onze folder 'Tips voor de slechthorende patiënt in het ziekenhuis'.
Publicatiedatum: 30 september 2014