Eerste implantaties van kunstmatig evenwichtsorgaan

In Maastricht en Genève worden binnenkort de eerste implantaties van een kunstmatig evenwichtsorgaan uitgevoerd. Het implantaat herstelt deels de functie van één van de twee evenwichtsorganen en is het resultaat van een intensieve internationale samenwerking.

Wie last heeft van een uitgevallen evenwichtsorgaan, merkt vaak al een enorme disbalans. Mensen van wie beide evenwichtsorganen uitvallen, hebben problemen met lopen en het stabiliseren van beelden.

Werking
Een externe sensor achter het oor meet de driedimensionale beweging van het hoofd. Een processor zet dit signaal om in een elektrische puls die via elektroden doorgegeven wordt aan het defecte evenwichtsorgaan. De aanpak is vergelijkbaar met die van een cochleair implantaat.

Bijzonder
De implantatie van een kunstmatig evenwichtsorgaan is best bijzonder. Wereldwijd werken maar een paar groepen aan een kunstmatig evenwichtsorgaan. Onderzoekers van de universiteit van Pisa, enkele Europese universiteiten (waaronder Maastricht) en een Amerikaanse universiteit hebben samen gewerkt aan het ontwikkelen van dit implantaat. Medel, een Oostenrijkse fabrikant van cochleaire implantaten, werkt aan de productie ervan.

Als alles goed gaat, krijgen in de loop van de zomer zowel in Maastricht als in Genève drie patiënten een eerste implantaat. Herman Kingma van het MUMC+ vertelt in een artikel op de website van het Technisch Weekblad: ‘De Zwitsers leggen de elektrode op de zenuw van het evenwichtsorgaan. Wij leggen een elektrode in elk van de drie halfcirkelvormige kanalen. Welke methode het beste is, kunnen we pas na de operatie vaststellen. Na het herstel van de operatiewond zullen we het evenwichtsorgaan aanzetten. Dan beginnen de experimenten die moeten uitwijzen welke vorm van stimulatie het beste resultaat levert en of een éénzijdige stimulatie van alleen de halfcirkelvormige kanaaltjes genoeg is voor succes.’
Kingma verwacht dat de patiënten voor vijftig tot zeventig procent zullen herstellen: ‘De ogen kunnen langzame bewegingen van het hoofd weer bijhouden. Uit alle experimenten blijkt dat het kan lukken.’

Lees hier het complete interview met Herman Kingma op de website van het Technisch Weekblad.

Publicatiedatum: 19 juni 2012
nog geen reactiesPlaats reactie