Een vuurwerkvrije jaarwisseling?

Om precies 12 uur knallen we letterlijk het jaar 2013 in, met zo veel mogelijk vuurwerk en een heleboel herrie. Maar sommigen starten het nieuwe jaar liever wat rustiger, bijvoorbeeld mensen die hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) hebben. Diverse vakantieparken in Nederland bieden tijdens de jaarwisseling een ‘vuurwerkvrij’ verblijf aan, meestal in een bosrijk gebied waar het relatief rustig is.

Of een verblijf in zo’n vuurwerkvrij park ook daadwerkelijk een garantie is voor een rustige en lawaailoze jaarwisseling, is natuurlijk afwachten. Hoe ver zo’n park is van plaatsen waar wel vuurwerk wordt afgestoken, vermelden de meeste sites er bijvoorbeeld niet bij. Ook is het mogelijk dat er andere geluiden aanwezig zijn waar iemand met hyperacusis last van kan hebben. Maar wellicht is het het overwegen waard, als het vuurwerklawaai u teveel wordt. Klik hier voor meer informatie over vuurwerkvrije parken en enkele aanbieders. Ook zelf zoeken op internet levert diverse mogelijkheden op.

Carbid
Op verzoek van verschillende slechthorende mensen in Friesland heeft Hoor Friesland in kaart gebracht in welke plaatsen en op welke locaties op oudejaarsdag met carbid wordt geschoten. Zo kunnen mensen die ernstig last ondervinden van het carbidschieten precies uitzoeken waar dit gebeurt en hebben zij de mogelijkheid om een rustiger plekje op te zoeken de laatste dag van het jaar. Kijk voor het overzicht op www.hoorfriesland.nl/carbidschieten.

Gehoorschade
De NVVS pleit er al enige jaren voor dat vuurwerk op centrale plaatsen wordt afgestoken door bevoegde instanties. De NVVS is voor een verbod op knalvuurwerk voor consumenten vanwege de risico’s op gehoorschade en de extra risico’s en overlast die het veroorzaakt voor mensen die al een hoorprobleem hebben. Op 18 april 2012 werd er in de Tweede Kamer een hoorzitting gehouden over vuurwerkmaatregelen. Tot concrete besluiten heeft deze hoorzitting echter niet geleid en ook kwamen gehoorschade en overlast voor mensen met een hoorprobleem niet aan bod.
Onlangs laaide de discussie in de politiek over een vuurwerkverbod weer op, na een kritisch rapport van de Stichting Maatschappij Veiligheid en politie. Maar nog steeds is er niet voldoende steun in de Tweede Kamer voor een verbod (zie dit artikel bij Trouw).

De NVVS is benieuwd naar de ervaringen van mensen met hyperacusis in dergelijke ‘vuurwerkvrije vakantieparken’ en ook naar andere tips voor een zo lawaailoos mogelijke jaarwisseling of vakantie zodat we er wellicht over kunnen berichten in HOREN Magazine. U kunt hierover mailen naar horen@nvvs.nl

Publicatiedatum: 19 december 2012