Duizenden betrouwbare ervaringen met audiciens en audiologen op Hoorwijzer.nl

Wilt u een gehoorapparaat aanschaffen, dan kunt u kiezen voor een audicien of hoortoestel op basis van actuele ervaringen van anderen, gepubliceerd op Hoorwijzer.nl. Binnenkort komen hier nog ervaringen rondom audiologische centra bij. Deze ervaringen worden door de NVVS verzameld aan de hand van wetenschappelijk getoetste vragenlijsten. Hoeveel ervaringen zijn er nu al verzameld? En wat zijn de verwachtingen? Een update in cijfers.

Van 4.000 …
Op dit moment zijn er ruim 4.000 ervaringen in Hoorwijzer.nl opgenomen: ruim 2.000 ervaringen met audiciens en ruim 2.000 ervaringen over hoortoestellen. Probleem bij het verzamelen van ervaringen met hoortoestellen is dat circa 75% van de hoortoesteldragers niet weet welk merk, model en uitvoering hij/zij draagt. En dus is het lastig om hoortoestellen goed te vergelijken. Daarom heeft de NVVS audiciens dringend verzocht uiterlijk 1 mei 2012 op de factuur duidelijk merk, model en uitvoering van het hoortoestel te vermelden. Pas wanneer audiciens dit daadwerkelijk doen en mensen deze vermelding overnemen bij het beantwoorden van de vragen, is het mogelijk ook de vragenlijst van de hoortoestellen (net als die van de audiciens) wetenschappelijk goed te keuren.

… naar meer dan 40.000
Vanaf deze maand gaat de NVVS in samenwerking met verzekeraars verenigd in Stichting Miletus opnieuw een grootschalige meting uitvoeren. In mei, juni en september zullen in totaal circa 75.000 mensen worden gevraagd naar hun ervaring met hun audicien en met hun hoortoestel. Met een respons van 30% verzamelen we dan ruim 20.000 ervaringen over audiciens en 20.000 ervaringen over hoortoestellen. Samen maar liefst 40.000 ervaringen of meer! Het initiatief voor deze enquête-ronde ligt bij de zorgverzekeraars en bij de NVVS maar de HoorProfs-audiciens omarmen deze meting ook en zullen dan ook alle medewerking verlenen om ervoor te zorgen dat het een succes wordt. Hopelijk volgen ook de andere audiciens.

En ook ervaringen audiologische centra
Naast betrouwbare, ‘eerstehands’ informatie over audiciens, zijn we samen met verzekeraars en audiologische centra ook bezig om ook ervaringen van cliënten van audiologische centra te verzamelen. Deze maand worden circa 15.000 mensen gevraagd hun mening te geven over accommodatie, bejegening, informatie, deskundigheid en service van ‘hun’ audiologisch centrum. De kans is dus groot dat ook u dit jaar benaderd wordt om één of meerdere vragenlijsten in te vullen. Het CKZ (Centrum voor Klantervaringen in de Zorg) bepaalt aan de hand van deze meting of de vragenlijst wetenschappelijk gezien voldoet (de CQI-status verkrijgt). Is dat het geval, dan kunt u de ervaringen vanaf eind dit jaar raadplegen bij ‘zoek & kies’ op Hoorwijzer.nl.

Publicatiedatum: 11 mei 2012