Dove studente niet naar opleiding journalistiek

Op vele fronten is een discussie losgebarsten naar aanleiding van het verhaal dat de dove Lisa Hinderks vorige maand op haar Facebook-pagina plaatste. De studente stelt dat ze door de opleiding Journalistiek in Utrecht is geweigerd vanwege haar auditieve beperking. De school bestrijdt dat ze Lisa ‘geweigerd’ hebben en zegt dat ze haar alleen hebben willen wijzen op eventuele problemen bij het behalen van een diploma.

Het zou vooral gaan om enkele auditieve vakken die studenten moeten volgen en die voor Lisa vanwege haar doofheid problemen zouden kunnen geven. De studente hoopte dat ze daar vervangende opdrachten voor zou mogen uitvoeren, maar de school meent dat het  ‘onmogelijk is om af te wijken van het curriculum’.

Toegankelijk voor iedereen
Inmiddels mengen gehandicaptenorganisaties, media, onderwijsinstanties en zelfs de politiek zich in deze discussie. De NVVS houdt de berichtgeving in de gaten en hoopt dat er een goede oplossing komt. Onderwijs moet immers voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een auditieve beperking.

Lisa geeft op haar blog aan nu maar via de opleiding tot docent Nederlands (waar ze zonder problemen is toegelaten) te proberen in de journalistieke wereld terecht te komen.

 

Publicatiedatum: 05 september 2012