"Door te gaan snoepen reageren slechthorenden hun problemen af"

Uit onderzoek van het Brigham and Womens Hospital in Boston  blijkt  - en dat is hoogst opmerkelijk -  dat overgewicht meer voorkomt bij slechthorenden dan bij anderen. Diëtiste Anousha Fortuin-Barlag (39) vindt dat niet zo verwonderlijk, zo vertelt ze in het onlangs verschenen augustusnummer van HOREN Magazine. ,,Mensen kunnen zich vaak eenzaam en geïsoleerd voelen door hun gehoorprobleem en reageren dat af door te gaan snoepen of meer te eten.”

Anousha is zelf zwaar slechthorend, evenals haar grootvader, moeder, oom en haar dochtertje van vier. Anousha heeft zich nooit laten beperken door haar gehoor. Ze werkt nu als diëtiste bij DieetPlaneet, dat vestigingen heeft in diverse plaatsen. “Ik houd in Amsterdam-West  sinds kort een speciaal spreekuur voor doven en slechthorenden. Daarbij kan een gebarentolk of schrijftolk worden ingezet, maar dat is meestal niet nodig omdat ikzelf NmG beheers en weet hoe ik met slechthorenden en doven moet praten. De consulten zijn ook aangepast. Een één-op-één gesprek met een doof iemand is dus altijd mogelijk. Een afspraak maken kan via www.dieetplaneet.nl.”

Mensen vinden het vaak al een hele stap om naar een diëtist te gaan om over hun problemen te praten, vertelt Anousha in HOREN. “Slechthorenden en doven ondervinden een dubbele drempel. Dat probeer ik samen met hen op te lossen. Eén van de oorzaken dat slechthorenden vaker last hebben van overgewicht is dat zij minder sporten. ‘Sociale’ sporten (bijvoorbeeld in teamverband) zijn nu eenmaal meestal niet gericht op doven en slechthorenden. Doven en slechthorenden kunnen ook meer gaan eten door vermoeidheid, want het kan uiterst vermoeiend zijn om goed te luisteren.”

Schade
“Overgewicht kan slechthorendheid veroorzaken of verergeren”, vervolgt Anousha, “dus als er bij iemand met overgewicht al sprake is van slechthorendheid, is het van belang om verdere schade te voorkomen. Mogelijk zijn ontstekingsreacties, die door overgewicht worden veroorzaakt, de boosdoener. Maar dat is wetenschappelijk nog niet helemaal duidelijk. Ook diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte kunnen slechthorendheid verergeren. Het is sowieso belangrijk om die ziektebeelden goed aan te pakken. Nu ik weet dat het invloed kan hebben op het gehoor is dat voor mij een extra motivatie om ermee aan de slag te gaan.”

Anousha is niet alleen bij DieetPlaneet actief, de organisatie gaat ook met de GGMD in Utrecht en Amsterdam samenwerken. ,,Ik kijk er naar uit om mijn aanpak met persoonlijke begeleiding ook bij deze dienst voor doven en slechthorenden onder te brengen. Ik verwacht daar heel veel van”, blikt Anousha Fortuin-Barlag vooruit.

Lees hier meer over het onderzoek in Boston. Leden van de NVVS kunnen hier het complete artikel uit HOREN Magazine lezen.

Publicatiedatum: 05 september 2014