Deelnemers gezocht voor onderzoek UMC Utrecht naar behandelingen eenzijdige doofheid

De afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is in de zomer van 2014 een onderzoek gestart naar de behandeling van eenzijdige doofheid. In de studie worden de huidige behandelingen vergeleken met cochleaire implantatie. Voor dit onderzoek zijn zij nog steeds op zoek naar nieuwe deelnemers. 

In de zomer van 2014 is in het UMC Utrecht de CINGLE-studie gestart. Het doel van dit onderzoek is de huidige behandelingen bij eenzijdige doofheid te vergelijken met CI. Anders dan bij eerdere studies uit het buitenland naar CI bij eenzijdige doofheid, worden in de Utrechtse studie de drie behandelingen met elkaar vergeleken. Patiënten worden ingedeeld op basis van loting, waarmee de hoogste vorm van medisch-wetenschappelijk bewijs geleverd kan worden. 

Eenzijdige doofheid

Van eenzijdige doofheid spreken we wanneer iemand één oor goed (gehoordrempel ≤30dB) en één slecht oor heeft (gehoordrempel ≥70 dB). Patiënten met eenzijdige doofheid ondervinden daar dagelijks hinder van, bijvoorbeeld bij het bepalen waar geluid vandaan komt, of bij het verstaan van spraak in rumoerige ruimtes. Om dit goed te kunnen, hebben de hersens geluidsinformatie van twee oren nodig.

Huidige behandelingen

Patiënten met eenzijdige doofheid worden in Nederland op dit moment behandeld een Contralateral Routing of Sound System (CROSS) of een botgeleidend hoortoestel, Bone Conduction Device (BCD). Beide apparaten bieden het geluid - via een omweg - aan het goede oor aan. Het slechte oor wordt dus niet gebruikt. 

Cochleaire implantatie

Een mogelijk nieuwe behandeling voor eenzijdige doofheid is cochleaire implantatie, (CI). Een CI wordt tijdens een operatie ingebracht en neemt de functie van het beschadigde slakkenhuis over. In bepaalde mate wordt hiermee horen met twee oren hersteld. Met deze behandeling is al veel ervaring, echter alleen patiënten met tweezijdige doofheid. 

Deelnemers gezocht!

Op dit moment doen ongeveer 90 patiënten mee in de studie. De onderzoekers zijn nog op zoek aan deelnemers: in totaal kunnen 120 patiënten deelnemen. Ken je of ben je iemand die geïnteresseerd is in deze studie? Neem dan contact op met het onderzoeksteam via CINGLE@umcutrecht.nl

Publicatiedatum: 09 juli 2017