De NS maakt een gebaar

Het Nederlands Gebarencentrum lanceerde deze maand een uitbreiding van de succesvolle app iSignNGT: een gratis gebarenwoordenboek met standaard gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. In samenwerking met NS zijn er gebaren opgenomen rondom thema’s die met de Nederlandse Spoorwegen te maken hebben: de trein, de treinreis, het station en eerste hulp.

Voor veel mensen is reizen per trein vanzelfsprekend. Bij verandering in hun reis worden zij geïnformeerd door de omroep of kunnen zij de NS medewerker om advies vragen. Voor mensen met een auditieve beperking is dit minder vanzelfsprekend omdat zij de omroep vaak niet kunnen horen en mondelinge communicatie soms lastig is. Reizen per trein is sociaal maatschappelijk gezien van groot belang. Daarom hebben de Nederlandse Spoorwegen en het Nederlands Gebarencentrum de handen ineen geslagen. 

Gratis downloaden

De app - beschikbaar voor iPhone/iPad en Android toestellen - is uitgebreid van ruim 600 naar 889 gebaren, enkele thema’s zijn gewijzigd en de basis set kan aangevuld worden via in-app aankopen. Iedereen kan de app gratis downloaden om zo de gebaren te leren die zij kunnen gebruiken in de communicatie met dove en ernstig slechthorende mensen.

Publicatiedatum: 20 februari 2018