De gevolgen van de ziekte van Ménière voor het dagelijks leven

Maaike de Vries, vierdejaarsstudente Psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, wijdde haar Master afstudeeronderzoek aan de gevolgen van de ziekte van Ménière voor het dagelijks leven van de patiënten.

Maaike de Vries verwerkte 396 vragenlijsten. De uitvoering van Maaike’s onderzoek stond onder leiding van dr. J. Bouma, werkzaam bij de Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). Eén van de interessantste conclusies van het onderzoek is dat ziekteacceptatie de belangrijkste voorspeller is van kwaliteit van leven van Ménière patiënten, meer dan sociale steun en de manier waarop de patiënt met de ziekte omgaat.

Meer weten
Hebt u vragen naar aanleiding van dit onderzoek, of wilt u reageren, dan kunt u een e-mail sturen naar de NVVS-Commissie Ménière: Ménière@nvvs.nl. Wilt u meer weten over Ménière in het dagelijks leven? Lees de scriptie van Maaike hier of lees de samenvatting van de scriptie (maart 2011). Download hier het artikel uit HOREN Magazine over Ménière in het dagelijks leven.

Meer onderzoeken over Ménière? Klik hier.

Publicatiedatum: 16 juni 2011