Cultureel Centrum Elckerlyc wordt toegankelijk voor slechthorenden

De gemeente Hilvarenbeek wil dat de voorstellingen in de theaterzaal van Cultureel Centrum Elckerlyc toegankelijk worden voor slechthorenden. De intentie is om een systeem te laten plaatsen waar geen klachten over kunnen ontstaan. Op 4 juni jl. testen zeven slechthorenden en twee goed horende mensen in de theaterzaal de werking van een FM-luistersysteem van Phonak. Op 9 juli wordt er een tweede test gehouden in het Cultureel Centrum Elkerlyc.

Lukas Emmens, NVVS-deskundige op het gebied van luistersystemen, zorgde op 4 juni jl. samen met Jan Buddingh van Phonak voor de plaatsing van een FM-testopstelling. De goed horende mensen ontvingen bij aanvang een ontvanger met een hoofdtelefoon. De slechthorenden kregen een ontvanger met halslus uitgereikt. Na enige uitleg over de werking ervan luisterden de aanwezigen naar presentaties van Lukas en Jan. Het luisteren gebeurde met kritische oren, gericht op het testen van verstaanbaarheid. De bestaande geluidsinstallatie is ten behoeve van de test uitgeschakeld, opdat men alleen het gesproken woord kon beluisteren via de voor deze test opgestelde apparatuur.

Lukas vertelde over een drietal bestaande luistersystemen: de conventionele ringleiding, infrarood overdracht en radiofrequente overdracht (FM). Hij legde uit waarom een FM-systeem voor deze theaterzaal de perfecte luisteroplossing is. Het systeem is het minst storingsgevoelig, werkt zonder signaalverlies, ook op grote afstand en is goed aan te leggen in deze bestaande theater-ruimte. Jan vertelde over drie factoren die het verstaan van spraak negatief beïnvloeden: de afstand, de echo (nagalm) en het achtergrondgeluid. Door gebruik te maken van het FM-luistersysteem worden deze factoren uitgeschakeld. De microfoon bevindt zich dicht bij de stem van de spreker of de geluidsbron. Het stemgeluid komt daarmee rechtstreeks in het oor van de slechthorenden terecht.

De FM-apparatuur werkt als volgt: de stem van de spreker komt via de microfoon terecht bij de zender, die in de hoek van de zaal is geplaatst. De ontvanger zet het stemgeluid via de halslus rechtstreeks naar het hoortoestel (oor) van de slechthorende.

Praktische vragen
Alle aanwezigen konden de presentaties goed verstaan. Na afloop werden een aantal vragen gesteld.
Vraag: Er sprake is van een microfoon, die de spreker bij zijn mond houdt. Hoe gaat dat straks bij een  voorstelling?
Antwoord: In de definitieve opstelling worden er twee gevoelige microfoons opgehangen aan de metalen frames, die aan het plafond hangen.

Vraag: Er is enige uitleg vereist om de halslus te kunnen gebruiken. Hoe gaat dat straks in de praktijk?
Antwoord: Er wordt een kaartje bij de halslus ontvanger uitgereikt waarop de werking wordt aangegeven. Men dient wel te beschikken over een “T” stand,= ringleiding, op het hoortoestel.

Vraag: Ik heb een audioschoentje aan mijn hoortoestel. Heb ik een halslus nodig?
Antwoord: Nee, u kunt luisteren zonder toebehoren. De ontvanger zoekt automatisch de juiste frequentie.

Vraag: U adviseert aan mensen met een pacemaker om eerst een arts te raadplegen vóór het gebruik van een halslus. Gaat iemand straks controleren of een persoon een pacemaker draagt voordat een halslus wordt uitgereikt?
Antwoord: Op het kaartje waarop de werking van de halslus wordt uitgelegd, staat beschreven dat mensen met  een pacemaker eerst een arts dienen te raadplegen. Dit kan eenmalig vooraf worden geïnformeerd.

Vertegenwoordigers/gastvrouwen van de NVVS waren aanwezig met een tafel vol informatiemateriaal. Lukas besteedde tijdens zijn presentatie aandacht aan de taken en doelstelling van de NVVS, zoals belangenbehartiging voor slechthorenden en mensen met andere hooraandoeningen.

Op 9 juli vindt er een tweede test plaats in het Cultureel Centrum Elkerlyc. Zie voor meer informatie over toegankelijkheid van gebouwen de pagina van de NVVS-Commissie Toegankelijkheid en kijk op Hoorwijzer.nl.

Geschreven door: Martine van Hulst, NVVS-afdeling Tilburg e.o.

Publicatiedatum: 07 juli 2014