Commissie Ménière is benieuwd naar ervaringen met oefeningen om chronische duizeligheid te verminderen

Het medisch tijdschrift British Medical Journal presenteerde in het juni-nummer van dit jaar positieve resultaten van een onderzoek door professor Yardley (pdf van dit artikel op te vragen via meniere@nvvs.nl). Professor Yardley onderzocht de effectiviteit van het (thuis) doen  van oefeningen door patiënten die last hebben van chronische duizeligheid, zoals deze kan voorkomen bij mensen met evenwichtsstoornissen en bij sommige patiënten met de ziekte van Ménière tussen de aanvallen door.

Het gaat niet om oefeningen om de Ménière-aanvallen zelf te voorkomen. Het onderzoek van dr. Yardley is uitgevoerd in samenwerking met de Britse Menieres Society. Zij hebben samen een boekje met oefeningen geschreven dat door de patiënten in het onderzoek gebruikt is.

Op 5 juli 2012 heeft professor Yardley hierover een presentatie gehouden in Wenen op het jaarlijks Congres van de internationale organisatie voor huisartsen (WONCA). Zie het persbericht hierover.
Ook tijdens het IFHOH, Internationaal Congres voor Slechthorenden, dat in juni 2012 in Bergen (Noorwegen) plaatsvond, was er vanuit de fysiotherapeutische hoek aandacht voor het doen van oefeningen ter versterking van het gevoel van evenwicht, niet alleen voor Ménière-patiënten maar zelfs voor slechthorenden in het algemeen, van wie velen ook enige mate van chronische duizeligheid hebben.

De Commissie Ménière zal tijdens het komend lotgenotenweekend op zaterdagmiddag 6 oktober 2012 aan dit onderwerp aandacht besteden. De Commissie is in overleg met de Britse Menieres Society over het gebruik van hun boekjes en een eventuele vertaling hiervan in het Nederlands. Wij horen graag uw eventuele ervaringen met het doen van oefeningen, onder leiding van een fysiotherapeut, om de chronische duizeligheid te verminderen. Welk soort oefeningen deed u en wat was hiervan het resultaat? Deel uw ervaringen op het Ménière-forum of mail ze naar meniere@nvvs.nl.

Publicatiedatum: 23 juli 2012