Column van de maand (9): Geen touw aan vast te knopen

Op internet zijn diverse leuk geschreven, originele, grappige, herkenbare of ontroerende blogs of columns te vinden over iets dat met horen te maken heeft. De NVVS zet elke maand een blog of column in de schijnwerpers die we zijn tegengekomen op internet en die we u niet willen onthouden. Deze keer: Geen touw aan vast te knopen.

Merianne heeft het syndroom van Usher type 2a (progressieve slechthorendheid en slechtziendheid). Op de website van Tolknet blogt ze over haar belevenissen. Zo schrijft ze bijvoorbeeld over hoe ze zelf, toen ze nog niet wist dat ze Usher had, omging met dove mensen op haar stageplek en hoe ze daar nu op terugkijkt.

"De slaap uit mijn ogen wrijvend klop ik op de deur, sta te wachten… Eh er word niet open gedaan, ik sta toch bij meneer Jansen?  Oh, wacht ik heb geklopt, maar ik moet bellen want meneer Jansen is doof. Ik bel aan en niet snel daarna zwaait de altijd goedlachse meneer de deur voor mijn neus open. Omdat hij weet dat ik hoor probeert hij met een krakerige stem goede morgen te zeggen. Mijn gebarenschat is niet groot, maar een goede morgen kan ik wel gebaren. Ik ga hem voor naar de stoel en help hem bij de zeer strakke steunkousen. Ik merk dat hij wat stiller is dan anders, dus ik kijk hem aan en vraag hem, met handen en voeten, wat er is. Hij begint in snel gebarentaal te vertellen wat er is, maar ik kan er geen touw aan vastknopen. Dus vraag hem wat rustiger te gebaren. Hij glimlacht en legt uit dat zijn dochter ziek is.

Dit is een van de vele momenten dat ik het jammer vind dat mijn gebarenschat zo klein is, toch gaat het aan me voorbij. Pak mijn studie na de stage weer op en vergeet de moeizame communicatie met onder andere meneer Jansen. ..."

Nieuwsgierig naar hoe het verhaal afloopt? Lees de complete blog van Merianne op de website van Tolknet.

Klik hier voor het 'Column van de maand'-archief en neem ook eens een kijkje in ons blogoverzicht voor interessante blogs over diverse 'hoorzaken'.

Publicatiedatum: 25 maart 2014