Column van de maand (7): Ongemak

Op internet zijn diverse leuk geschreven, originele, grappige, herkenbare of ontroerende blogs of columns te vinden over iets dat met horen te maken heeft. De NVVS zet elke maand een blog of column in de schijnwerpers die we zijn tegengekomen op internet en die we u niet willen onthouden. Deze keer: Ongemak.

Leefwijzer.nl is een community voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Marie-José, die zelf een spierziekte heeft, schrijft in haar column op Leefwijzer.nl openhartig over haar pogingen te communiceren met een dove vrouw.

"In de klas van mijn dochter zit een meisje met een dove moeder. Niet van het soort een-beetje-harder-praten-dan-hoort-ze-je-wel-doof, nee echt doof. Helemaal. Ze hoort niks en communiceren doet ze via liplezen en gebarentaal. En al probeer ik driftig wat mee te pikken van het laatste, het eerste gaat mij niet lukken. Mijn verslapte lippen zullen voor haar nooit leesbaar zijn.
Dus strik ik een vader en vraag hem haar te zeggen dat ik graag contact met haar zou maken, maar dat onze handicaps totaal niet matchen. Ze lacht haar stralende lach en het contact is gelegd. Contact vol ongemak. Niet vanzelfsprekend of flitsend. Maar stuntelig, zoekend, tastend. Soms pak ik mijn telefoon om te typen wat ik wil zeggen, maar al begrijpt ze dan wat ik wil zeggen, het helpt toch niet om voorbij te komen aan het grote ongemak dat onze relatie domineert."

Nieuwsgierig naar hoe Marie-José en de dove vrouw hun communicatie verbeteren en voor elkaar krijgen dat ongemak hun relatie niet langer domineert? Lees dan de hele blog van Marie-José op Leefwijzer.nl of op haar eigen blog Bessensaus met rozen.

Klik hier voor het 'Column van de maand'-archief en neem ook eens een kijkje in ons blogoverzicht voor interessante blogs over diverse 'hoorzaken'.

Publicatiedatum: 31 januari 2014