Column van de maand (11): Meepraten

Op internet zijn diverse leuk geschreven, originele, grappige, herkenbare of ontroerende blogs of columns te vinden over iets dat met horen te maken heeft. De NVVS zet elke maand een blog of column in de schijnwerpers die we zijn tegengekomen op internet en die we u niet willen onthouden. Deze keer: Meepraten.

Op kimbergshoeff.wordpress.com schrijft Kim onder andere over de ziekte van Crohn en andere ongemakken. Ze biedt ook ruimte aan gastbloggers, zoals Sofie. Sofie is slechthorend en wil graag, net als haar vriendinnen, meepraten over leuke, grappige of ontroerende dingen die ze op tv heeft gezien en programma's die populair zijn. Maar, dan moet ze die programma's wel kunnen volgen!

"...En dus zit je daar voor de televisie, je bent op tijd en hebt misschien wel speciaal vroeg of laat gegeten of dit juist gecombineerd: eten voor de televisie. Het programma, waarnaar je hebt uitgekeken door al die verhalen, begint. Er wordt wat verteld en je merkt al snel op dat de ondertiteling niet aan staat, waardoor je het programma niet kunt volgen. Het eerste wat je dan doet is natuurlijk snel controleren of je dat ene knopje op de afstandsbediening wel hebt ingedrukt, om de ondertiteling te activeren, want misschien stond de ondertiteling nog wel uit. Wanneer je dat hebt gedaan en tot ontdekking kwam dat de ondertiteling wel al aan stond, begin je te balen. Het is weer eens zover: een Nederlands televisieprogramma heeft weer eens geen ondertiteling waardoor het voor jou niks aan is om er naar te kijken. Liplezen gaat immers veel te snel en je kan natuurlijk niet alleen maar luisteren. Om een programma te kunnen volgen heb je ondertiteling nodig. Maar als er geen ondertiteling is, dan zap je maar verder en stuur je een Whatsappje of een Facebook-berichtje naar je vriendin met de mededeling dat je 'Alles mag op vrijdag', 'Expeditie poolcirkel' of 'Ontvoerd' niet kunt volgen omdat er geen ondertiteling is. Een vrijwel automatische reactie van anderen en mij zijn dan als volgt: 'Oh, meen je dat nou? Mweh...', 'Pff, wat stom!' en dergelijke."

Nieuwsgierig naar de complete blog van Sophie en de petitie die zij is gestart? Lees hier meer.


Ook SOAP! (Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programma's!) zet zich namens de belangenorganisaties voor doven en slechthorenden in voor ondertiteling. Onlangs had SOAP! nog een gesprek met RTL. Lees meer op www.ondertiteling.nu.

Klik hier voor het 'Column van de maand'-archief en neem ook eens een kijkje in ons blogoverzicht voor interessante blogs over diverse 'hoorzaken'.Publicatiedatum: 21 juli 2014