Collega’s houden weinig rekening met slechthorende

Heb je eindelijk jezelf zover gekregen om openlijk op het werk te vertellen over je slechthorendheid, vergeten collega’s het nog de hele tijd. Het idee dat openheid er ook voor zorgt dat mensen beter rekening met jou en je verminderde gehoor houden, blijkt in de praktijk niet altijd te werken. Maar liefst 63% van de mensen die de poll hierover op hoorwijzer.nl of nvvs.nl invulden, geeft aan dat er op de werkvloer steeds vergeten wordt om rekening te houden met hun slechthorendheid.

Het steeds moeten vragen of mensen je aankijken of uitleggen waarom je tijdens een vergadering op een bepaalde plek wilt zitten, is ronduit vervelend. Maar als je daardoor dingen mist, kan het ook zelfs in de weg staan om je werk goed te kunnen doen. Uit de poll blijkt dat bij iets meer dan 18% van de respondenten gelukkig wel rekening wordt gehouden met slechthorendheid en dat het werk of de werkplek er soms zelfs op is aangepast. Iets meer dan 12 procent van de respondenten geeft aan dat het ook niet nodig is dat men er steeds rekening mee houdt, omdat het met hoorhulpmiddelen verder prima gaat. Een enkeling laat weten het helemaal niet te hebben verteld op het werk.

Tips en ervaringen
Meedoen op het werk ondanks een verminderd gehoor, is dus niet altijd vanzelfsprekend. Daarom zet de NVVS zich daar voor in. Door middel van voorlichtingsbijeenkomsten willen we tips en ervaringen rondom  werken met slechthorendheid delen en verspreiden. Ook wat voor jou? Steun dan ons project en klik hier.

Lastig om het (weer) bij collega’s of leidinggevenden onder de aandacht te brengen? Misschien lukt dat met behulp van de flyer met communicatietips (hang ‘m bijvoorbeeld naast de koffieautomaat!).

Publicatiedatum: 01 april 2014