Cochleair pionier wint Florey Medal

Ruim dertig jaar geleden kreeg Rob Saunders als eerste ter wereld een cochleair implantaat. Professor Graeme Clark, de uitvinder van de CI, ontving begin december de CSL Florey Medal 2011 voor belangrijk biomedisch onderzoek. De 76-jarige Clark kondigde meteen aan weer verder te willen werken aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie CI´s.

Ontwikkeling van het “kunstmatig oor”

Clark groeide op met dove ouders en tijdens zijn studietijd aan de Universiteit van Sydney werd hij door zijn dove vader geïnspireerd om een "kunstmatig oor" te ontwikkelen. Hij onderzocht of het mogelijk was om dove mensen (weer) te laten horen door hun binnenoor middel van elektronische pulsjes te stimuleren. De meeste wetenschappers verworpen zijn idee en sommigen verklaarden hem zelfs voor gek. Clark ging onverschrokken door met zijn onderzoek en op 1 augustus 1978 implanteerde hij de allereerste CI.

De Florey Medal wordt sinds 1998 om de 2 jaar uitgereikt door het Australische Instituut voor Beleid en Wetenschap. Aan de medaille hangt een geldprijs van 50.000 euro.

Publicatiedatum: 01 december 2011
nog geen reactiesPlaats reactie