Boek en zelfhulpgids tinnitus verschenen

Onlangs kwam het boek ‘Eerste Hulp bij Oorsuizen’ van gezondheidszorg- en neuropsycholoog Olav Wagenaar uit. Wagenaar gaf jarenlang de cursus ‘Controle Over Tinnitus’. Die cursus vormde het uitgangspunt voor zijn boek en de zelfhulpgids.

“Het verbaasde mij dat mensen overal het advies kregen te leren leven met tinnitus", vertelt de auteur. "Mijn taak was hen daarbij te helpen. Elke keer dat een van mijn patiënten vertelde over oorsuizen, vroeg ik me af ‘hoe kun je met iets leven waarvan je niet weet wat het is?’” En daarin was zijn motivatie voor het boek geboren. "Ik kon me er als neuropsycholoog niet toe zetten om te praten over acceptatie, maar wilde met de patiënten mee zoeken naar antwoorden en oplossingen.”

Tips en praktijkvoorbeelden
Het boek Eerste Hulp Bij Oorsuizen bestaat uit twee delen; een deel educatie over de oorzaken en tips om deze aan te pakken en een deel educatie over de gevolgen en tips om die gevolgen terug te dringen. Volgens leden van de NVVS-Commissie Tinnitus en Hyperacusis is het boek een aanrader, vooral vanwege de tips en praktijkvoorbeelden. Door die praktijkvoorbeelden hoopt Wagenaar met zijn boek concreter te maken hoe mensen om kunnen gaan met tinnitus. Lichamelijke, emotionele, gedragsmatige en sociale gevolgen van tinnitus aanpakken, stelt Wagenaar. “In die volgorde. Dat is veel beter dan het advies geven om maar te wennen aan tinnitus. Dat werkt juist averechts.”

In HOREN magazine is een artikel te lezen over Eerste Hulp bij Oorsuizen. Klik hier om dat te lezen (alleen voor leden). Het boek is te bestellen in de webshop, NVVS-leden krijgen korting.

Publicatiedatum: 24 april 2012