Bimodaal horen met het eerste hoortoestel dat communiceert met het CI

Ongeveer 40 tot 60 procent van de gebruikers van cochleaire implantaten wordt beschouwd als ‘bimodaal’, wat wil zeggen dat zij een hoortoestel in het ene oor dragen, in combinatie met een cochleair implantaat (CI) in het andere oor. Tot nu toe konden het hoortoestel en het CI niet met elkaar communiceren. Doordat CI-fabrikant Advanced Bionics en hoortoestelfabrikant Phonak de krachten hebben gebundeld, is er binnenkort met de Naída Link een hoortoestel dat in staat is om te communiceren met het cochleair implantaat.

"Twee Naída-apparaten, namelijk een CI en hoortoestel, kunnen nu dezelfde automatische technologie gebruiken en het audiosignaal over de volle audiobandbreedte van de ene kant naar de andere streamen. Dit betekent dat ze op dezelfde manier kunnen reageren en zich op dezelfde manier kunnen aanpassen aan veranderende luistersituaties, alsof het één systeem betreft", aldus dr. Hans Mülder, Marketing Director bij Phonak Communications AG.

De AB Naída CI spraakprocessor en het Phonak Naída Link hoortoestel hebben gedeelde:

  • Geluidverwerkingstechnologie
  • Volumegedrag 
  • Programmawaarschuwingen 
  • Kleur

Door audio-informatie uit te zenden en automatische functies, bedieningen en het Roger™- systeem te delen, maken de Naìda-apparaten van AB en Phonak het eenvoudiger om met beide samen te horen. Dit heeft voordelen voor horen in rumoer en een hoger luistercomfort optreedt ten opzichte van het gebruik van een cochleair implantaat en een willekeurig ander hoortoestel.

Lees hier meer. Pas na de noodzakelijke registratieprocedures zal het hoortoestel beschikbaar zijn. 

Zoek je meer informatie om je te helpen bij je keuze voor een cochleair implantaat?

In Nederland hebben we vier verschillende CI-merken, namelijk Advanced Bionics, Cochlear, MED-EL en Oticon Medical. Overweeg je een CI, dan adviseert OPCI (waarin Stichting Hoormij participeert) om je goed te verdiepen in de verschillende producten. Dat kan bijvoorbeeld door informatiebijeenkomsten te bezoeken, informatiebrochures op te vragen of gebruikers vragen naar hun ervaringen. Kijk voor informatiebijeenkomsten van de andere merken op www.opciweb.nl of mail info@opciweb.nl met je vraag.

Publicatiedatum: 31 mei 2016