Beter horen wat de dokter zegt dankzij de ‘luisterhulp’

Mensen die slechthorend zijn kunnen vanaf nu op vijf poliklinieken in het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruik maken van een ‘luisterhulp’. Dat is een handzaam geluidversterkend apparaatje met daaraan gekoppeld een hoofdtelefoon. Een slechthorende patiënt kan de luisterhulp zelf vasthouden en richten op de arts of andere zorgverlener, om hem of haar beter te verstaan. Het volume is regelbaar.

Proef

Nederland telt 1,5 miljoen mensen die in meer of mindere mate een probleem hebben met horen. Lang niet allemaal hebben zij een hoortoestel. Omdat het bij informatie over ziekte en gezondheid extra belangrijk is om goed te horen wat er gezegd wordt, houdt het ziekenhuis een proef van een halfjaar met deze dienstverlening.

Luisterhulp

De in totaal vijftien luisterhulpen zijn geschonken door het Vriendenfonds van het Albert Schweitzer ziekenhuis, de stichting die zich richt op het verhogen van patiëntcomfort. Bij gebleken succes zal het aantal apparaatjes worden uitgebreid en gaan andere afdelingen ook meedoen.

Actief

De specialismen die aan de proef deelnemen zijn Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Geriatrie, Spoedeisende Hulp, Longziekten en Interne geneeskunde/Hematologie. Patiënten kunnen zelf vragen om de luisterhulp, maar medewerkers bieden het hulpmiddel ook actief aan als ze merken dat de patiënt niet zo goed kan horen.

Bron: Albert Schweitzer Ziekenhuis via Heel Holland Zorgt

Publicatiedatum: 28 mei 2018