Beter Horen ondertitelt commercials: “We hebben goed naar de NVVS geluisterd"

"Op Curaçao ben ik geboren. Er zaten daar toen veel Chinezen. Die gaven ons vuurwerk. Zware knallen, vonden we echt prachtig! Maar toen had je nog geen gehoorbescherming. Later werd mijn gehoor dan ook merkbaar slechter. Volgens de kno-arts was er niets aan te doen. Met de jaren werd het steeds irritanter, voor mezelf en mijn omgeving. Totdat een goede vriend me uiteindelijk naar Beter Horen stuurde.” Deze woorden van Teun Botterweg (71) in de nieuwste commercial van de audicien zijn niet alleen te horen, maar ook te lezen, dankzij de ondertiteling.

De teletekstondertiteling voor doven en slechthorenden geldt niet voor reclames. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat TT888 bij reclameblokken op technische obstakels stuit. Beter Horen bedrijf besloot de nieuwe tv-commercials zelf te ondertitelen. Sinds eind vorig jaar is er een nieuwe campagne waarin verhalen van echte klanten centraal staan. Die met Teun Botterweg is inmiddels de derde op rij, na de verhalen van theaterregisseuse Nelleke Verweij en adviseur Luuk Scholten. Echte verhalen die samen een realistisch beeld schetsen wat je kunt verwachten wanneer je iets aan bestaand of nieuw gehoorverlies wilt doen. “Deze verhalen lenen zich goed voor ondertiteling”, zegt Anja Hummeling, manager Events van Beter Horen. Het besluit om de eigen commercials te ondertitelen is mede ingegeven door Stichting Hoormij/NVVS. “We hebben goed contact met de NVVS en zij hebben regelmatig hun wens op dat gebied kenbaar gemaakt.”

Openbaring
Een goede actie, vindt Stichting Hoormij dan ook, want wij juichen elke vorm van ondertiteling toe. Daarnaast bestaat de doelgroep van audiciens nu eenmaal uit slechthorenden, zodat het ook een verstandige zet is: de doelgroep begrijpt de boodschap zo beter. Bovendien laat Beter Horen met het toevoegen van ondertiteling zien dat dit bedrijf gehoorverlies serieus neemt. Of zoals ‘hoofdrolspeler’ Teun Botterweg het zelf zegt: “De audicien zei vooraf eerlijk: u kunt niet alles verwachten. Toch, toen ik mijn eerste hoortoestellen op proef kreeg ... een openbaring! Voor het eerst na ruim dertig jaar slechthorendheid kon ik weer van alles horen. Ja, het kan altijd nog verfijnder. Maar nu kan ik in elk geval mijn werk als vrijwilliger in Blijdorp goed blijven doen. Want ik houd wel van planten, maar ik ga er mooi niet achter zitten."

Wie volgt?
Beter Horen krijgt veel positieve reacties op de ondertitelde commercials. Anja Hummeling: “We waren aanvankelijk bang dat het mogelijk als stigmatiserend zou worden ervaren, maar het wordt juist heel erg gewaardeerd.” Dat doen wij als Stichting Hoormij ook. Vandaar onze uitdaging aan andere audicienbedrijven: wie volgt dit goede voorbeeld?

Publicatiedatum: 25 juni 2015