Bent u goed voorgelicht over aanvullende hoorhulpmiddelen?

Maakt u wel eens gebruik van wek- en waarschuwingssystemen? Weet u of solo-apparatuur in uw situatie een uitkomst kan zijn? Op NVVS.nl en Hoorwijzer.nl vroegen we de bezoekers door middel van een poll hoe goed ze zijn voorgelicht over overige hoorhulpmiddelen. De meningen lopen sterk uiteen: 31% geeft aan dat ze prima weten welke mogelijkheden er zijn, terwijl 38% zegt dat hen nooit is verteld wat er allemaal is op het gebied van aanvullende hoorhulpmiddelen.

Een grote groep tevreden mensen dus, maar daarnaast ook een grote groep die graag meer zou willen weten over overige hoorhulpmiddelen. Voor deze laatste groep mensen biedt Hoorwijzer.nl uitkomst. Hier is uitgebreide informatie te vinden over allerlei hoorhulpmiddelen: van ringleiding en soloapparatuur tot teksttelefoons. Ook is er informatie te vinden over signaalhonden, ondertiteling en meer. De NVVS zet zich met de overige belangenorganisaties voor doven en slechthorenden in Samen Sterk ook in voor alle hoorhulpmiddelen. Momenteel wordt eraan gewerkt om ook de overige hoorhupmiddelen functiegericht te gaan verstrekken en dus om er nieuwe regels voor op te stellen.

Er verandert voortdurend van alles in het aanbod van overige hoorhulpmiddelen en van de werking en mogelijkheden van deze hulpmiddelen (denk aan de komst van bluetooth, smartphones etc.). Het is dan ook niet vreemd dat 13% van de mensen die op onze poll hebben gereageerd, aangeeft dat ze wel wat informatie hebben ontvangen, maar dat ze denken dat dat vast niet alles is. Voor audiciens, kno-artsen en audiologische centra gaat het misschien wat ver om àlle (actuele) mogelijkheden te bespreken, maar het is voor de meeste mensen zeker waardevol om te weten dat er buiten het hoortoestel nog meer is dat hen kan helpen. Van de mensen die onze poll invulden, zegt 18% dat ze die informatie wel kregen, maar pas toen ze er zelf om vroegen. Vraag zelf dus ook zeker naar informatie over allerlei soorten hoorhulpmiddelen wanneer u een audicien, kno-arts of audiologisch centrum bezoekt.

Voor meer informatie over hoorhulpmiddelen kunt u ook terecht bij Oorakel informatie & advies, de Hulpmiddelen Informatiecentra van Pento en GGMD OORzaken (uitproberen op afspraak).

Publicatiedatum: 02 juli 2014