Balance Awareness Week: Evenwicht hervinden met vestibulaire revalidatie

Deze week is het in Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten Balance Awareness Week. Ook de NVVS wil deze week extra aandacht vragen voor evenwichtsproblemen, zoals die voor kunnen komen bij mensen die de ziekte van Ménière of een brughoektumor hebben. Vestibulaire revalidatie kan helpen het evenwicht te hervinden. De NVVS en de Britse Ménière’s Society bieden in dat kader een brochure aan met handige oefeningen.

Wat is vestibulaire revalidatie?
Door bijvoorbeeld een ontsteking (neuritis vestibularis) of bij langer bestaande Ménière kan het voorkomen dat het evenwichtsorgaan uitvalt. Dat kan leiden tot hinderlijke evenwichtsstoornissen of duizeligheid in de vorm van een wiebelig, onevenwichtig gevoel, vaak bij snelle bewegingen. Vestibulaire revalidatie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysio- of oefentherapeut kan dan zinvol zijn. Lees bijvoorbeeld eens dit HOREN Magazine-artikel uit 2011 over duizeligheid en evenwichtsklachten bij brughoektumor-patiënten.
De oefentherapie van kno-artsen Cawthorne & Cooksey (al uit 1942!) is gericht op het verminderen van duizeligheidsklachten en verbeteren van het evenwichtsgevoel. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd- en lichaamsbewegingen waarbij soms duizeligheid wordt geprovoceerd. Hiermee wordt het herstelproces van het evenwicht versneld. Deze oefeningen zijn effectief wanneer ze nauwgezet en regelmatig worden uitgevoerd.

Waar zijn dergelijke oefeningen te vinden?
U kunt met een gespecialiseerde fysiotherapeut overleggen over dergelijke oefeningen. Daarnaast is er de zelfhulpbrochure ‘Balance Retraining’ die de Britse Ménière’s Society in 2012 samen met professor Lucy Yardley van de Universiteit van Southampton ontwikkelde. Deze brochure is gebaseerd op de therapie van Cawthorne & Cooksey. De NVVS-Commissie Ménière zorgde in overleg voor een Nederlandse vertaling. Check nvvs.nl/oefeningentegenduizeligheid voor meer informatie en download de brochure!

Waarom is aandacht hiervoor belangrijk?
De ervaringsdeskundigen van de NVVS-Commissie Ménière vinden het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van deze mogelijkheid en kunnen kijken of het voor hen werkt.
Een lotgenoot stuurde de Commissie de volgende feedback: "Het is belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van deze mogelijkheid en kunnen kijken of het voor hen werkt. Na een behandeling met medicijnen waren mijn evenwichtsorganen aan beide kanten ernstig beschadigd. Ik kon niet meer recht lopen, zwaaide van links naar rechts en ik ben heel vaak gevallen. Ik vond het leven deprimerend, want ik durfde niets meer alleen te ondernemen. Van de NVVS hoorde ik dat bepaalde fysiotherapeuten je oefeningen laten doen, die de duizeligheid minder maken. Ik heb het geprobeerd. Een schat van een fysiotherapeut nam alle tijd voor me om alles wat ik wel en niet kon op een rijtje te zetten. Ze heeft me verschillende oefeningen laten doen bij haar in de praktijk en ik moest thuis elke dag oefenen. Ik vond het niet gemakkelijk, soms werd ik nog duizeliger. Maar nu na een jaar, kan ik zeggen dat het veel beter met me gaat. Ik fiets zelfs af en toe weer (al kreeg ik laatst naar mijn hoofd dat ik niet in Engeland was en rechts moest houden....)."

Volg de informatie en activiteiten van de NVVS tijdens de Balance Awareness Week op nvvs.nl/balanceawarenessweek, @meniere_nl, @brughoek_nl, facebook.com/nvvs.nl en op het Ménière-forum. Neem ook eens een kijkje bij onze collega’s overzee via http://www.menieres.org.uk/news/entry/86/BAW.


Publicatiedatum: 15 september 2014