Balance Awareness Week 15-21 september: de impact van een verstoord evenwicht

De Britse Ménière’s Society houdt al enkele jaren samen met de Amerikaanse organisatie VEDA en Meniere's Australia jaarlijks een ‘bewustwordingsweek’ om aandacht te vragen voor vestibulaire aandoeningen, zoals de ziekte van Ménière. Tijdens deze Balance Awareness Week worden in de drie landen acties gehouden om geld in te zamelen, zijn er informatiepunten opgericht en gebeurt er nog veel meer. Van 15-21 september is het weer Balance Awareness Week. Ook de NVVS wil in deze week extra aandacht vragen voor de ziekte van Ménière en andere (hoor)aandoeningen die evenwichtsproblemen geven.

Balans?
Wie zwalkend over straat gaat, hoeft niet per se dronken te zijn of ze niet helemaal op een rijtje te hebben. Wie de ziekte van Ménière heeft bijvoorbeeld, heeft vast al vaak (grappig bedoelde) opmerkingen over dronkenschap naar z’n hoofd gekregen. Of te horen gekregen dat er even geleden nog niets aan de hand was (met andere woorden: stel je niet aan). Onbegrip en ook onwetendheid kunnen zo voor veel nare situaties en schaamte zorgen. Daar moeten we wat aan doen! Help dus mee mensen bewust te maken van aandoeningen die evenwichtsproblemen geven en van de impact van een verstoord evenwicht!

Bewustwording begint bij voorlichting. NVVS zal tijdens de Balance Awareness Week van 15-21 september dan ook regelmatig berichten op de website en social media plaatsen over evenwichtsproblemen. We willen informatie, ervaringen en tips delen, bijvoorbeeld door handige websites te noemen, te verwijzen naar boeken die door ervaringsdeskundigen zijn geschreven en nog veel meer.

Voorproefje
Als voorproefje stellen we nu alvast een artikel over evenwichtsoefeningen uit HOREN Magazine voor iedereen beschikbaar (en niet alleen voor onze leden). Klik snel hier om het te lezen! Voorafgaand aan de Balance Awareness Week organiseert de NVVS daarnaast op 11 september een informatiebijeenkomst over de ziekte van Ménière. De gevolgen van deze ziekte wat betreft het evenwicht, zal ongetwijfeld ook aan de orde komen, net als mogelijke behandelingen van de evenwichtsproblemen. Meld u dus snel aan!

Leven in een draaimolen
Om duidelijk te kunnen maken dat de impact van een verstoord evenwicht groot is, en zo’n ‘bewustwordingsweek’ dus zeker nodig is, hieronder vast meer informatie over duizeligheidsproblemen als gevolg van de ziekte van Ménière en als gevolg van een brughoektumor.

Mensen met de ziekte van Ménière hebben een combinatie van drie klachten die worden veroorzaakt door problemen in het binnenoor: aanvallen van draaiduizeligheid (tenminste tweemaal langer dan 20 minuten), gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen). De duizeligheidsaanval - het meest kenmerkend voor deze chronische ziekte – overvalt iedereen. Iemand die al langer Ménière heeft, voelt een aanval vaak aankomen door een verhoogd drukgevoel in het oor. Wie een Ménière-aanval krijgt, is nauwelijks in staat om iets anders te doen dan in bed liggen en wachten tot de aanval over gaat. Een aanval gaat vaak gepaard met braken, zweten, nystagmus (wiebel- en trilogen) en diarree. Soms is er sprake van een cluster van aanvallen, waarna er weer een periode van rust kan aanbreken. Sommigen krijgen in hun hele leven maar enkele aanvallen van duizeligheid. Anderen hebben periodes waarin ze een aantal aanvallen per week te verduren hebben, afgewisseld door maanden of jaren van rust.

Ook mensen die een brughoektumor hebben, kunnen (ook na een operatie) last hebben van evenwichtsproblemen en duizeligheid. Door groei van de tumor ontstaat druk op de omliggende zenuwen, waaronder de gehoor- en evenwichtszenuw. Zodra de evenwichtszenuw in de verdrukking komt, kan een gevoel van onbalans ontstaan. Ondanks de onzekerheid vanwege een verstoord evenwichtsorgaan, is het met een goede concentratie mogelijk de meeste bewegingen te doen. Plotselinge of complexe bewegingen, zoals vooruit lopen en tegelijkertijd achterom kijken, kunnen moeilijker worden als u last heeft van dit symptoom. Ook kan het behouden van het evenwicht in het donker bemoeilijkt zijn. Duizeligheid is heel gebruikelijk na een brughoektumoroperatie, maar kan ook daarvoor voorkomen in de vorm van zware of lichte duizeling of licht gevoel in het hoofd. Als de evenwichtsfunctie aan de ene kant uitvalt, kunnen de hersenen het gevoel van evenwicht met de imput van de andere evenwichtszenuw compenseren. Daardoor is de duizeligheid meestal van tijdelijke aard en zelden ernstig op de lange duur.

Er zijn ook nog diverse andere aandoeningen waarbij mensen last kunnen hebben van duizeligheid en evenwichtsstoornissen, bijvoorbeeld SCDS of vertigo. Lees hier meer over deze andere aandoeningen. Bekijk ook eens de video’s op ons YouTube-kanaal over evenwicht.

Wilt u het werk van de NVVS voor onder andere mensen met de ziekte van Ménière en met een brughoektumor steunen? Doneer dan via onze pagina op JustGiving, onder vermelding van Balance Awareness Week. U kunt daar ook zelf een actie aanmelden.

Publicatiedatum: 08 september 2014