Australisch onderzoek naar behandelen van slopende evenwichtsstoornis met neurostimulatie

Het is niet ongewoon dat je even je balans moet zien te vinden nadat je op een boot hebt gevaren. Het ‘deinende’ gevoel alsof je je op golven bevindt kan nog wel even aanhouden, soms zelfs enkele uren of een paar dagen. Bij sommige mensen duurt dit gevoel echter jaren, met slopende gevolgen. In Australië worden nu proefpersonen gezocht voor een onderzoek naar een mogelijke behandeling hiervan, zo meldt Medical Xpress.com.

Faye Selkrig strijdt sinds een vistrip 15 jaar geleden al tegen het gevoel van duizeligheid en onbalans. Na talloze doktersbezoeken is er nog steeds geen diagnose gesteld, en dus is er ook geen behandeling. Faye’s dochter Glenda speurde de afbelopen drie jaar het internet af naar mogelijke oorzaken van de symptomen en kwam een onbekende aandoening tegen, genaamd ‘Mal de Debarquement Syndrome’ (MDDS).

MDDS is dus iets anders dan de ziekte van Ménière, maar een aanhoudend gevoel van instabiliteit is bij beiden één van de symptomen. “MDDS is een evenwichtsstoornis waarbij mensen symptomen hebben van continue onbalans en duizeligheid”, legt dr. Alan Pearce, een neurowetenschapper van de Australische Deakin University’s School of Psychology uit. “De aandoening is erg slopend en zorgt ervoor dat de simpelste taken, zoals boodschappen doen of douchen, niet meer lukken. Het is ook heel moeilijk om de diagnose te stellen en omdat er ook geen bekende behandeling is, voelen mensen als Faye zich hulpeloos en verlaten door de gezondheidszorg.”

Proefpersonen
Dr. Pearce zoekt in Australië mensen om mee te doen aan een onderzoek voor een mogelijke behandeling van MDDS. Die behandeling zou mensen als Faye hoop moeten geven een normaal leven te kunnen leiden. “Aangezien de aandoening zo zeldzaam is, met slechts 2000 bekende gevallen in de Verenigde Staten, en het stellen van de diagnose ook zo moeilijk is, zou het kunnen dat er veel mensen in Australië zijn die niet weten dat ze MDDS hebben. Voor het onderzoek worden mensen gezocht die de symptomen van MDDS (aanhoudende duizeligheid en gevoel van onbalans) hebben en die geen andere diagnose hebben gehad zoals binnenoorinfecties of de ziekte van Ménière.”

Het onderzoek bestaat uit sessies Transcranial Magnetic Stimulation (TMS), waarbij elektromagnetische pulsen in specifieke gedeeltes van de hersenen worden gebracht. TMS wordt al gebruikt bij behandeling van depressie, autisme en angststoornissen. “Alles wat we momenteel begrijpen van Mal de Debarquement Syndrome is dat er wat veranderingen in de hersenactiviteit plaatsvinden, vooral in de sensorische en motorische gebieden, die het evenwicht beïnvloeden. Dus we onderzoeken manieren om de hersenactiviteit te sturen door TMS te gebruiken.”

Of er ook in andere landen (zoals Nederland) een onderzoek zal worden gestart naar het behandelen van MDDS en of mensen met de ziekte van Ménière er eventueel ook baat bij kunnen hebben, vermeldt het artikel niet.  

Publicatiedatum: 17 maart 2014