Audioloog maakt kunst die geluid absorbeert

Dyon Scheijen (47) is klinisch fysicus-audioloog bij Adelante Audiologie & Communicatie in Hoensbroek. Hij heeft zich gespecialiseerd in tinnitus. En hij maakt kunst. Die combinatie leidde tot beschilderde akoestische panelen die geluid absorberen. In Hoormij Magazine 3 (gratis voor leden van Stichting Hoormij) vertelt hij er uitgebreid over.

“Als klinisch fysicus koos ik zo’n twintig jaar geleden voor de audiologie. Ik was getriggerd door tinnitus patiënten die te horen kregen ‘Er is niets aan te doen, leer er maar mee leven’. Uit mijn studietijd wist ik van tinnitusklinieken in Duitsland. Daar zag ik de kracht van de multidisciplinaire aanpak, inclusief beweging en fysiotherapie. In mijn vrije tijd ging ik daar meekijken en ik ben een tinnituscursus gaan volgen in Groot-Brittannië. Die werkwijze wilde ik hier ook kunnen aanbieden. Er is nog geen operatie of pilletje tegen tinnitus, daar is het ook te complex voor. Wel onderzoeken wij of een medische oplossing al bekeken is en mogelijk is. Is dat niet mogelijk, dan kijken we samen met de patiënt hoe die een oplossing kan vinden in zichzelf. De patiënt moet het zelf doen, maar wij reiken handvatten aan.”

Akoestische panelen

Het idee om zijn schilderijen als akoestische panelen te gebruiken, ontstond toen een slechthorende patiënt met twee zonen hem vertelde dat hij bij de ene zoon met een strak en modern ingericht huis, veel minder goed kon spraakverstaan dan bij de andere zoon met een Engels interieur, inclusief tapijten, gordijnen andere zachte stoffen.”

Lees hier het hele artikel.Publicatiedatum: 26 september 2017