Afsteektijd vuurwerk wel beperkt, verkoopperiode niet

De Tweede Kamer is het niet helemaal eens met het plan van het kabinet om de verkoop en het afsteken van vuurwerk te beperken. Minister Opstelten en staatssecretaris Mansveld wilden de periode waarbinnen vuurwerk mag worden verkocht terugbrengen tot twee dagen, maar de meerderheid van de Tweede Kamer ziet daar niets in. De Kamer wil de periode van drie dagen handhaven. Wel is de wijziging aangenomen dat vuurwerk op 31 december alleen na 18.00 uur mag worden afgestoken, in plaats van na 10.00 uur.

Er wordt dus niet gesleuteld aan de verkooptijd van drie dagen. VVD, PvdA, CDA en D66 in de Tweede Kamer zijn bang dat beperking van de verkooptijden leidt tot meer handel in illegaal vuurwerk. Het kabinet deelt die vrees niet, zo meldt de NOS. Staatssecretaris Mansveld zei dat mensen niet opeens hun toevlucht nemen tot illegaal vuurwerk, alleen maar omdat er één dag minder kan worden gekocht. "En op het moment dat de verkoop begint, begint de overlast."

Er gingen ook stemmen op om gemeenten zelf te laten bepalen of ze vuurwerk willen verbieden. Maar het kabinet ziet daar niets in: gemeenten mogen wel vuurwerkvrije zones aanwijzen en volgens Mansveld en minister Opstelten is dat genoeg. De meerderheid van de Kamer is het met die redenering eens. Onlangs bleek in een overleg met de grote gemeenten in Nederland dat er zeker animo is voor de vuurwerkvrije zones. Hilversum wil de komende jaarwisseling al zorgen voor een vuurwerkvrij centrum.

Lees hier een eerder bericht van de NVVS over de plannen van het kabinet en ons standpunt. Lees hier meer over gehoorschade.

Publicatiedatum: 15 juli 2014