(Blog MED-EL) Waarom iedere CI kandidaat meerdere informatiebijeenkomsten zou moeten bezoeken

- ADVERTORIAL-

Ellen Hartman (53) uit Almere heeft een half jaar een cochleair implantaat van MED-EL. Zij vertelt over haar keuze en waarom bij het kiezen van het gehoorimplantaat systeem het zo belangrijk is om verschillende informatiebijeenkomsten te bezoeken.  

De gehoorproblemen van Ellen ontstonden zo’n zeven jaar geleden. “Het begon ermee dat ik minder hoge tonen hoorde, en het nam steeds meer af. De eerste vijf jaar redde ik mij redelijk met een gehoorapparaat. Toch ging mijn gehoor steeds meer achteruit. Op mijn werk als officemanager liep ik ernstig tegen problemen aan. Ik kon niet meer bellen en met leveranciers praten. Mijn collega’s dachten soms dat ik ze negeerde, terwijl ik ze simpelweg niet hoorde.“

Sociaal isolement

Zoals gebruikelijk is bij gehoorproblemen deed Ellen een aantal keer een woordjestest, waarbij de deelnemer naar woorden luistert en deze moet herhalen. Haar laatste score voordat zij een CI had, was 55 procent. “En dat was in een stille ruimte. In een gesprek met meerdere personen liep dat nog eens terug naar zo’n dertig procent.” Ook buiten het werk beïnvloedde haar afgenomen gehoor haar steeds vaker. “Ik vermeed buren omdat ik wist dat ze een praatje met me zouden beginnen en ik ze niet kon verstaan. Ik begaf me liever niet meer in sociale situaties. Uit eten hoefde van mij niet meer zo nodig.”


Kiezen voor een cochleair implantaat

Op het moment dat Ellen hoorde dat ze in aanmerking kwam voor een CI, stond ze voor de vraag: welke CI neem ik? “De specialist in het ziekenhuis informeerde me over verschillende merken, maar zei: ‘ze zijn alle even goed.’ De keuze was aan mij.”

CI Informatiebijeenkomst essentieel voor beslissing

Tijdens de bijeenkomsten werd het verschil in geluidskwaliteit tussen de aanbieders haar al snel duidelijk. “MED-EL heeft een unieke manier van stimulatie waardoor er een warmer en natuurlijker geluid wordt ervaren.” Een groot pluspunt voor MED-EL is ook dat de CI vooraf aan een MRI scan niet verwijderd hoeft te worden. “Momenteel ben ik gezond, en natuurlijk hoop ik dat het niet nodig is. De kans dat je op een bepaald moment in je leven een MRI scan nodig hebt, is echter groot. Zeker omdat een MRI scan steeds vaker voorkomt. Je moet er altijd rekening mee houden.”

De meest doorslaggevende factor voor Ellen was echter de betrouwbaarheid van het implantaat zelf. “Voor mij is het duidelijk dat het implantaat van MED-EL het meest betrouwbaar is. Op de informatiebijeenkomst vertelden de voorlichters: ‘Het implantaat zit voor altijd in je hoofd. De buitenkant is daarentegen vervangbaar.’ Toen viel bij mij het kwartje. De audioprocessor is misschien minder geavanceerd dan die van concurrenten die bijvoorbeeld een koppeling met de iPhone hebben, maar dat vind ik minder belangrijk. Met de komst van nieuwe technieken of features is dat onderdeel vervangbaar. Het implantaat zit er voor de rest van mijn leven.”

‘Ga naar informatiebijeenkomsten’

Het is voor Ellen soms nog steeds overweldigend hoezeer haar gehoor er in korte tijd op vooruit is gegaan. Met haar cochleair implantaat heeft ze bij de woordjestest inmiddels een score van negentig procent, wat uitzonderlijk hoog is. “Ik hoor iedereen weer: ik kan weer gewoon een gesprek voeren en mijn werk doen. Mijn wereld is weer terug.” Ellen is zeer blij dat ze informatiebijeenkomsten van verschillende merken heeft bezocht. “Ik weet nu zeker dat ik de juiste keuze voor mezelf heb gemaakt. Als ik geen bijeenkomsten had bezocht, was ik misschien niet uitgekomen op deze keuze. Daarom wil ik iedereen die kandidaat is voor een cochleair implantaat op het hart drukken vooral naar informatiebijeenkomsten te gaan om een eigen keuze te maken. Laat je dus goed informeren en kijk naar wat voor jou persoonlijk het belangrijkst is.”

Bron: Med-El

Publicatiedatum: 08 november 2018