Adelante Zorggroep in actie tegen gehoorschade

Momenteel hebben ruim 275.000 jongeren in Nederland last van permanente gehoorschade. En er komen jaarlijks steeds meer jongeren bij met gehoorproblemen door luide muziek. Dat wil Adelante Zorggroep een halt toeroepen. Daarom geven enkele medewerkers van Adelante op basis- en middelbare scholen al regelmatig preventieve voorlichting over goed met je gehoor omgaan en het gebruik van beschermende otoplastieken. Ook is in de gemeente Venlo een lokale campagne gestart: ‘NeeTuuutDouf’.

Adelante helpt kinderen en volwassenen die kampen met de gevolgen van een ziekte, aandoening of ongeval bij het herstel van functioneren en participatie. De Limburgse organisatie is onder andere bekend van de multidisciplinaire aanpak om te helpen te leren omgaan met tinnitus (oorsuizen). Aanleiding voor de Venlose campagne is het feit dat het thema in 2013 op de politieke agenda werd gezet, nadat een slachtoffer zich meldde in diverse media en bij de gemeenteraad. Zij had tijdens carnaval in de stad een gehoortrauma opgelopen en ondervindt daar nu, jaren later, nog hinder van.

Tuutdouf
De term ‘Tuuutdouf’ symboliseert de pieptoon die je soms hoort na het stappen. Dat is een voorteken voor blijvende gehoorschade en verhoogt bovendien het risico op slechthorendheid op latere leeftijd. Met posters, flyers, de website www.neettuuutdouf.nl, maar ook met een campagnefilmpje vraagt de campagne aandacht voor het thema gehoorschade. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een aantal weetjes en 3 adviezen die jongeren ter harte kunnen nemen om hun gehoor te beschermen.
De campagne is gericht op grote muziekevenementen om met name jongeren bewust te maken van risico's en aan te sporen verantwoordelijk om te gaan met hun gehoor. ‘NeetTuuutDouf!’ is onderdeel van het lokale gezondheidsbeleid en ontwikkeld in samenspraak met onder meer Adelante Zorggroep, Ziekenhuis VieCuri (KNO sectie), de GGD Limburg Noord, de Nationale Hoorstichting en Poppodium Grenswerk.

Animatie
Naast meewerken aan de campagne ‘NeeTuuutDouf’ lanceert Adelante nu ook een animatievideo op YouTube over gehoorschade. Glenn Westenberg, student Communication & Multimediadesign aan de Zuyd Hogeschool, klopte onlangs aan bij de Zorggroep. Hij wilde zijn afstudeerrapport schrijven over gehoorschade door harde muziek. In opdracht van Adelante heeft hij in dat kader ook de animatie geproduceerd. Glenn ondervindt zelf ernstige hinder van de gevolgen van gehoorschade en hoopt dat Adelante met de animatie jongeren een waarschuwende boodschap mee kan geven. Je kunt heel goed horen met beschermde oren is het motto van Adelante! Bekijk hier de video.


Publicatiedatum: 17 juli 2015