AD met ‘beroerd advies audiciens’ te kort door de bocht

Het Algemeen Dagblad opent vandaag met de kop: Hoorwinkels geven beroerde adviezen. In het artikel wordt een onderzoek van de Consumentenbond besproken waar onder andere uit blijkt dat men niet altijd door een gediplomeerd audicien wordt geholpen en er behoorlijke prijsverschillen zijn.

De Consumentenbond deed de afgelopen zomer onderzoek met mystery shoppers. Hun ervaringen vormen de basis voor de uitspraken in het AD. Het onderzoek leidt tot een lijst met HoorProfs bovenaan, gevolgd door Schoonenberg, Specsavers resp. Beter Horen en als hekkensluiter Hans Anders.

Verschillen in kwaliteit en prijs
De mystery shoppers van de Consumentenbond bezochten maar liefst 100 audiciens. Zij constateerden dat er behoorlijke verschillen zijn tussen audiciens:
- Audiciens vragen onvoldoende door over gehoorproblemen.
- Je wordt lang niet altijd door de StAr-audicien geholpen: in één op de vijf situaties werd de mystery shopper geholpen door een assistent, audicien-in-opleiding of hoorspecialist.
- Het advies over de geadviseerde toestellen loopt nogal uiteen, wat blijkt uit de prijsverschillen: de prijsspreiding is per persoon gemiddeld € 1700.

De Consumentenbond constateert ook dat de voorlichting over het nieuwe vergoedingensysteem, dat per 1 januari a.s. wordt ingevoerd, beter kan. Slechts een kwart van de audiciens heeft het hierover. Vraagt de proefpersoon zelf naar deze ontwikkelingen, dan blijken de meeste audiciens volgens de Consumentenbond slecht op de hoogte.

In het artikel geeft NVVS-directeur Joop Beelen uitleg over de prijsstelling van hoortoestellen. ‘In de prijs die je voor het hoortoestel betaalt, is ook de tijd verrekend die de audicien er insteekt en de service die hij na de aanschaf biedt.’ Maar wat die service inhoudt, kan flink verschillen. Beelen: ‘Eenzelfde toestel kan daardoor bij verschillende aanbieders een ander prijskaartje hebben’.

Koppen in de krant: 'beroerd advies audiciens'
Het AD besteedt op de voorpagina aandacht aan het onderzoek onder de kop ‘beroerd advies audiciens’. Daarmee gaat de krant wel erg kort door de bocht. De Consumentenbond is terecht een stuk genuanceerder. Naast de kritische noten geeft de Consumentenbond een aantal zinnige tips hoe je daar als (aankomend) hoortoestelgebruiker mee om kunt gaan: oriënteer je goed als je een hoortoestel aanschaft, informeer bij verschillende winkels, maak goed gebruik van de proefperiode en neem een second opinion bij twijfel over het behaalde resultaat. Lees er meer over in de Consumentengids-editie van oktober 2012.

De Consumentenbond adviseert ook om, met het oog op de komende veranderingen in de vergoedingen, de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar goed te bestuderen. Er gaat veel veranderen, onder andere in de prijs die je straks in de winkel betaalt voor een toestel (lees hier wat de veranderingen mogelijk voor u kunnen betekenen).

De NVVS vindt het een goede zaak dat de Consumentenbond kritische consumenteninformatie geeft over audiciens en hoortoestellen. Dat helpt mensen om een goede audicien te vinden – en die zijn er zéker (zie www.hoorwijzer.nl). Het AD wekt met haar kop over ‘beroerd advies’ de indruk dat audiciens door de bank genomen geen goed werk leveren en doet daarmee geen recht aan het onderzoek van de Consumentenbond – en ook niet aan de dagelijkse praktijk in de audicienwinkel.

Lees hier het bericht van de NOS over het onderzoek van de Consumentenbond.

Publicatiedatum: 21 september 2012