Aandacht voor hooroplossingen voor slechthorenden in brancheblad podiumtechnici

Voor slechthorenden klinkt muziek thuis vaak beter dan in de concertzaal. De oorzaak daarvan is dat hoortoestellen en zaalsystemen zijn ontworpen voor verbetering van spraakverstaanbaarheid, niet voor muziek. Ervaringsdeskundige Gerard van der Ploeg pleit er in het blad Zichtlijnen, een brancheblad voor podiumtechnici, voor de lat hoger te leggen.

Hij noemt daarbij als voorbeeld het systeem van het Concertgebouw waardoor slechthorenden in stereo het geluid mee kunnen krijgen. Ook noemt hij diverse opties voor in theaters, zoals halslussen die op het hoortoestel kunnen worden aangesloten, de T-stand van het hoortoestel, het dragen van een koptelefoon zonder hoortoestel, gebruik van DAI-technologie van het hoortoestel (Direct Audio Imput) en het gebruik van een streamer. In theaters zijn vaak wel halslussen beschikbaar, maar deze zorgen voor een mono geluid. Van der Ploeg hoopt door het artikel in Zichtlijnen dat podiumtechnici zich meer bewust zijn van de andere (stereo)mogelijkheden en die ook vaker zullen aanbieden aan hun slechthorende bezoekers.

Meer informatie: https://www.vpt.nl/.
Publicatiedatum: 10 juni 2016