3FM-dj’s aan de gehoorbescherming: “Ook met oordoppen klinkt het geluid gewoon lekker”

Het is een vaak gehoord misverstand onder muziekliefhebbers dat je pas echt van muziek kunt genieten als het kneiterhard je oren binnen dreunt. Dat klinkt misschien heel stoer, maar gehoorschade oplopen en vervolgens met gehoorverlies en/of oorsuizen door het leven moeten gaan, is een stuk minder stoer. Gelukkig zijn door allerlei campagnes steeds meer muziekliefhebbers daarvan doordrongen. Twee dj’s van 3FM helpen daar nu bij door aan iedereen te laten weten dat zij bij het uitgaan en tijdens feestjes, concerten en festivals gehoorbescherming dragen.

3FM-dj Paul Rabbering wil niet dat de piep in zijn oren nog heftiger wordt: “Als je weet dat het geluid hard staat en je oren daarmee kapot gaan…ik gebruik mijn gehoorbescherming al zeven jaar. Dat is extra belangrijk voor me, omdat ik nu al de slechtste oren van alle 3FM-dj’s heb.” Paul en zijn collega-dj’s Frank van der Lende en Michiel Veenstra kregen onlangs op de werkvloer maatwerk-gehoorbescherming aangemeten.

Naast Paul is ook Domien Verschuuren fervent drager van oordoppen. Zeker op plekken waar veel lawaai is, zoals feesten, discotheken en concertzalen. Juist op die plekken komt Domien zelf heel vaak: “Het is gewoon gevaarlijk om zonder gehoorbescherming in zo’n zaal te staan. Ik vind het echt extreem belangrijk, oordoppen!”

Piep in je oor
Veel jongeren herkennen het: na een avondje stappen zo’n irritante pieptoon die je wakker houdt. Die piep ontstaat als je een uur of langer in geluid hebt gestaan van 103 decibel. Kelly Coenen van de Hoorstichting over de gevolgen: “Iedere keer als je zo’n piep hoort, heb je een beschadiging opgelopen. De trilhaartjes in je oor krijgen in dat lawaai zoveel dreunen, dat ze plat gaan liggen en nooit meer herstellen. Zo ontstaat bijvoorbeeld oorsuizen. Gelukkig kun je op veel festivals en bij de Kruidvat en de apotheek gehoorbescherming kopen.”

Demping
Een oordop zorgt ervoor dat het hele geluid zachter wordt. De 3FM-dj’s weten uit eigen ervaring dat je hoge en lage tonen nog prima hoort, het geluid klinkt gewoon ‘lekker’. In zowel universele als maatwerk-gehoorbescherming zit een filter, dat zorgt voor een gezonde demping. Lees hier het complete bericht op de 3FM-site.

Meer weten over oorsuizen of gehoorverlies als gevolg van gehoorschade? Kijk op nvvs.nl/slechthorendheid en nvvs.nl/tinnitus.

Publicatiedatum: 20 juli 2015