Webinar: Omgaan met Hyperacusis én gehoorverlies

Evenementdatum: 05 september 2024Georganiseerd door: Hoormij∙NVVS

Als klinisch fysicus-audioloog en medisch adviseur van de commissie Tinnitus en Hyperacusis van Hoormij∙NVVS is Dyon Scheijen zeer verheugd om een webinar te presenteren over de combinatie van gehoorverlies en hyperacusis, oftewel overgevoeligheid voor externe geluiden. Als dit samengaat met gehoorverlies, ontstaan er diverse uitdagingen. Het doel van dit webinar is bij te dragen aan begrip voor deze (veelvoorkomende, maar vaak onbekende) gehoorklacht. Zo werken we samen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met hyperacusis en gehoorverlies.

Hyperacusis is een probleem dat verder gaat dan enkel de oren. Er zijn diverse factoren die eraan ten grondslag kunnen liggen en de combinatie met gehoorverlies maakt het een complex probleem. Elke klacht is uniek en moet daarom individueel bekeken worden.
Gehoorverlies, stress, spanningen in het dagelijks leven, luisterinspanning en andere gezondheidsproblemen kunnen allemaal van invloed zijn op de ernst en aard van hyperacusis. Bovendien kunnen informatie en kennis over het gehoor en het mechanisme van ons horen een belangrijke rol spelen in de ervaring en het beheer van hyperacusis.

Complex

Tijdens dit webinar geeft Dyon Scheijen inzicht in deze complexiteit en uitleggen hoe hyperacusis kan ontstaan, hoe het samengaan met gehoorverlies een extra dimensie geeft, welke factoren een rol spelen en welke behandelingsmogelijkheden er zijn. Ook gaat hij in op de (on)mogelijkheden van hoortoestellen en andere hoorhulpmiddelen.

Ervaringsverhaal

Daarnaast vertelt Rikie Boevink - ervaringsdeskundige - over het proces van omgaan met gehoorverlies in combinatie met hyperacusis, wat het betekent in het dagelijks leven en hoe je ermee kunt leren leven. Door deze diverse perspectieven te belichten, laten wet zien dat er in de meeste gevallen wel degelijk oplossingen te vinden zijn. Het doel is om deelnemers handvatten te bieden om beter om te gaan met hyperacusis én gehoorverlies en om te tonen dat er mogelijkheden zijn voor verbetering.

19.20 uur - Digitale inloop
19.30 uur - Opening door Corrine Verwer - vrijwilligerscoördinator van Hoormij∙NVVS
19.35 uur - Hyperacusis en gehoorverlies - door Dyon Scheijen, klinisch fysicus - audioloog bij Adelante in Hoensbroek
19.55 uur - Omgaan met gehoorverlies en hyperacusis - door Rikie Boevink, ervaringsdeskundige
20.10 uur - Korte pauze
20.20 uur - Beantwoording ontvangen vragen
20.45 uur - Afsluiting door Corrine Verwer

Datum en tijd : Donderdag 5 september 2024 om 19.30 uur via TEAMS
Contact via:hyperacusis@stichtinghoormij.nl
Deelname: Kort vóór de bijeenkomst ontvang je een link met instructies om deel te kunnen nemen aan het webinar

Aanmelden is uitsluitend mogelijk via het aanmeldformulier.

Indien beschikbaar maken we tijdens de bijeenkomst gebruik van een schrijftolk.

Graag tot 5 september 2024!