Webinar: Hoe verwerk je geluid en wat als het mis gaat?

Evenementdatum: 19 juni 2023

Omgevingsgeluid, horen, verstaan en evenwicht lijken zo vanzelfsprekend. Toch is de invloed van geluid en de verwerking ervan voor mensen met gehoor- en/of evenwichtsproblemen vaak een uitdaging. Hoe verwerk je geluid eigenlijk? Wat doet geluid met je als je te maken hebt met gehoor- en/of evenwichtsklachten? In dit Webinar - dat Hoormij∙NVVS op 19 juni 2023 - organiseert legt prof. dr. Laure Jacquemin - klinisch audioloog en post-doc onderzoeker - uit hoe het horen tot stand komt.

Hoe werkt het gehoororgaan? En wat als er iets mis gaat op het pad dat geluid aflegt van de oorschelp tot aan de hersenen? Wat zijn de mogelijke oorzaken? En tot welke klachten kan dit leiden? Daarnaast vertelt ze hoe een KNO-arts een patiënt met gehoorklachten kan begeleiden. Wat is er te meten en wat nog niet? En (hoe) zijn klachten te verminderen?

Prof. dr. Laure Jacquemin heeft veel ervaring bij het Tinnitus Treatment and Research Center Antwerpen van het UZA. Haar klinische werk richt zich op psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie voor patiënten met tinnitus, hyperacusis en misofonie. Ook meet ze cochleaire implantaten bij patiënten met eenzijdig of tweezijdig ernstig gehoorverlies aan. Tijdens haar doctoraat in de medische wetenschappen, deed ze onderzoek naar neuromodulatie voor behandeling van tinnitus. Haar huidige onderzoek richt zich voornamelijk op de diagnose en behandeling van hyperacusis.


Programma

19.15 – 19.30 uur - Inloop
19.30 – 19.35 uur - Opening door Corrine Verwer - vrijwilligerscoördinator Hoormij∙NVVS
19.35 – 20.05 uur - Presentatie Laure Jacquemin
20.05 – 20.10 uur - Pauze
20.10 – 20.25 uur - Mogelijkheid tot het stellen van vragen
20.25 – 20.30 uur - AfsluitingI


Praktische informatie

Datum en tijd

19 juni 2023
19.15 uur - 20.30 uur

Eigen bijdrage

Leden van Hoormij∙NVVS kunnen gratis deelnemen, niet-leden betalen bij aanmelding vóór 12 juni 2023 € 5,00, daarna € 7,50.

Vragen?

Stuur een bericht via hyperacusis@stichtinghoormij.nl of evenwicht@stichtinghoormij.nl

Deelname

Uiterlijk één dag voor de bijeenkomst ontvang je een link met instructies om deel te nemen aan het Webinar. Het is handig maar niet noodzakelijk om Microsoft Teams van tevoren te downloaden. Ontvang je het bericht niet, neem dan contact op met de organisatie.

Schrijftolk

Er is een schrijftolk aanwezig.

Toegankelijkheid

  • Geluid wordt gereguleerd en zo veel mogelijk beperkt.
  • Beweging in het beeld wordt zoveel mogelijk beperkt.
  • Er is een korte pauze.
  • Er is ondersteuning van een schrijftolk (voor ondertiteling) 

Heb je vragen of suggesties om het voor jou nóg toegankelijker te maken? Geef het aan bij je aanmelding.

Aanmelden

  • Of stuur een mail naar info@stichtinghoormij.nl met naam, mailadres, telefoonnummer en indien je lid bent van Hoormij∙NVVS ook het lidnummer, onder vermelding van ‘Webinar Geluid’. Als je vragen hebt voor de sprekers, kun je deze ook in de mail vermelden.
  • Als je geen lid bent, graag het bovengenoemd bedrag overmaken op NL82RABO0300773269 t.n.v. Stichting Hoormij te Houten onder vermelding van ‘Webinar Geluid’ en je naam.
  • Je aanmelding is definitief na ontvangst van de deelnemersbijdrage én de aanmeldingsmail.
  • Door aanmelding ga je akkoord met de verwerking van je gegevens ten behoeve van deze bijeenkomst en het toesturen van een evaluatieformulier en follow-up na de bijeenkomst. De gegevens worden binnen een half jaar na de bijeenkomst verwijderd.

Vragen

Heb je voorafgaand aan het Webinar vragen? Je kunt ze alvast stellen bij je aanmelding. Tijdens de bijeenkomst zijn vragen via de chat te stellen. Voor vragen die specifiek op jou van toepassing zijn, verwijzen we naar de behandeld arts.