'Oorcafé' voor slechthorende en dove mensen in Deventer

Evenementdatum: 13 september 2019

Een gehooraandoening is een niet zichtbare beperking. Niet iedereen houdt hier rekening mee. Het is dus belangrijk om er steeds aandacht voor te vragen. Het is een beperking in de communicatie en er is een risico om te vereenzamen. Dat tegen gaan kan je niet alleen. Je bent van harte uitgenodigd om de volgende bijeenkomst bij te wonen op 13 september 2019 van 14.30 tot 16.00 uur in Deventer.

Je kunt ervaringen en tips uitwisselen met de andere deelnemers. ,,We hoeven hier niet te vragen of iemand ons aan wil kijken of beter wil articuleren.'' Zo'n café is belangrijk, stelt Clemens de Koning. Hij is zelf slechthorend en merkt als vrijwilliger voor belangenbehartiger Fooruit dat het sociale leven bij veel mensen met een gehoorprobleem wegvalt. ,,Vooral veel oudere, alleenwonende mensen met een gehoorprobleem zijn eenzaam'', zegt hij. ,,Ze komen niet meer op verjaardagsfeestjes want daar verstaan ze niemand. En ook de activiteiten die de gemeente voor ouderen organiseert kunnen ze door hun handicap niet volgen.'' Tamara Willems beaamt dat. Ze werkt als audicien en is zelf ook slechthorend. ,,Mijn klanten zeggen het niet, maar tussen de regels door merk je wel dat veel ouderen met gehoorklachten weinig contacten hebben.'' Willems is jong en heeft een groot netwerk, maar ze is toch naar het café gekomen om ervaringen uit te wisselen. Zo worden de verschillende merken hoortoestellen vergeleken en gaat het over de minpunten van ringleidingen. ,,Ook maakt het nogal wat uit welke zorgverzekeraar je hebt. De een vergoedt hele andere merken dan de ander.''

Het café richt zich niet alleen op ouderen. Zowel De Koning als Willems merken dat de groep slechthorenden jonger wordt. Vanuit Fooruit worden ook gastlessen op scholen gegeven en daar klagen jongeren nog wel eens over oorsuizen. ,,Gelukkig merk ik als audicien dat steeds meer ouders hun kinderen oordopjes meegeven'', zegt Willems.

Waar en wanneer

Datum: vrijdag 6 september 2019

Tijd: 14.30 tot 16.00 uur

Adres: Wzc Humanitas de Taverne, ingang Balderikstraat 2 in Deventer

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en aanmelden kan via welkom@fooruit.nl  of (vanaf 19 augustus 2019) via T 0570 64 17 95 op maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur. Als je niet aanwezig kan zijn, maar wel interesse kun je dat ook laten weten bij Fooruit.

Bron: Fooruit