Balance Awareness Week 2017: aandacht voor evenwicht

Van 18-24 september is het weer internationale Balance Awareness Week. Ook als Stichting Hoormij besteden we deze week extra aandacht aan evenwichtsproblemen, zoals die voor kunnen komen bij mensen die de ziekte van Ménière of een brughoektumor hebben. Nieuw dit jaar is de aandacht voor andere evenwichtsaandoeningen.

De laatste tien jaar zijn meer aandoeningen vastgesteld waarbij mensen klachten hebben van vergelijkbare draaiduizeligheid en evenwichtsproblemen. Daarom onderzoekt de Commissie Ménière van Stichting Hoormij wat de beste manier is om kennis over de verschillende evenwichtsstoornissen en de diverse ervaringsdeskundigen samen te brengen. Het doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact.

Enorme impact
De Ziekte van Ménière, een brughoektumor of andere evenwichtsaandoening, kan je leven volledig op zijn kop zetten. Zoals bij Anita Langeveld. Begin 2010 vermoedt zij dat ze na een griepje een ontsteking aan haar evenwichtsorgaan heeft opgelopen. Tot ze op haar werk een heftige aanval van draaiduizeligheid krijgt. “Ik dacht dat het iets in mijn hersenen was”, vertelt ze. Het bleek de Ziekte van Ménière. Die werd tweezijdig. Bovendien raakten haar evenwichtsorganen ernstig beschadigd en kampt ze met oogproblemen.” Anita is op het moment van de diagnose 44 jaar, leidt samen met haar man een actief leven en heeft een drukke baan als consultant werving en selectie voor de medische gezondheidszorg. “Ik had destijds geen idee dat de Ménière zo'n enorme impact op mijn leven zou hebben. Tijdens de eerste ziekteperiode boekte ik zelfs nog een verre reis naar Zuidoost Azië voor later dat jaar. Die moesten we annuleren. Ik besef nu dat ik zo'n reis nooit meer zal kunnen maken.” Het eerste jaar had Anita aanval na aanval en kon niet eens thuis normaal functioneren, laat staan werken.”

Kapotte evenwichtsorganen

Vijf jaar lang hield Anita last van actieve Ménière, waaronder periodes met heftige aanvallen. “Maart 2015 kreeg ik zelfs een zogenaamde dropattack: ik zakte ik zomaar ineens door mijn knieën en viel keihard op de grond. Beangstigd en gevaarlijk. Inmiddels is mijn Ménière ‘uitgedoofd’, ik heb geen aanvallen meer van draaiduizeligheid. Dat geeft iets meer rust. Maar het kan altijd weer terugkomen, de onzekerheid blijft.” En al zijn de Ménière aanvallen al een tijd voorbij, bij overbelasting van haar kapotte evenwichtsorganen is Anita toch duizelig en misselijk. “Mijn oude, actieve en ondernemende leven is weg en komt nooit meer terug. Wat de toekomst brengt weet ik niet. Maar accepteren kun je leren. Ik heb geleerd met mijn ziekte en beperkingen te leven.

Commissie Ménière van Stichting Hoormij

Al 35 jaar zet de Commissie Ménière van Stichting Hoormij zich in voor Ménière-patiënten. De typische aanvallen van draaiduizeligheid ontwrichten hun dagelijks leven. Tijdens de Balance Awareness Week vind je de hele week op onze site extra informatie, tips en artikelen over (draai)duizeligheid en hoe daar mee om te gaan. Wie lid is van Stichting Hoormij ontving op 15 september gratis het nieuwe nummer van Hoormij Magazine met veel informatie over evenwichtsaandoeningen en de Balance Awareness Week.

Nog geen lid? Hier lees je hoe je makkelijk en snel lid wordt. Je ontvangt dan meteen het nieuwste nummer in je brievenbus.

Als voorproefje kan iedereen, leden en (nog) niet-leden hier al het hele interview met Anita lezen.

Like, share, retweet, comment: doe mee!

Kijk deze week elke dag op onze site voor meer info! Houd ook onze facebookpagina en twitter in de gaten voor meer info. Je helpt mee door onze berichten te delen. Wil je zelf iets delen over evenwichtsaandoeningen? Je kunt op verschillende manieren ervaringen uitwisselen. Lever bijvoorbeeld een bijdrage via het Meniereforum of op social media met #BAW2017.

BAW Dag 1: Lees het hele interview met Anita Langeveld
BAW Dag 2: Autorijden met Ménière en andere evenwichtsstoornissen
BAW Dag 3: Evenwichtsaandoeningen op een rij
BAW Dag 4: Nieuwe Wegwijzer Meniere