Tinnitus en ontspanning: speciale mindfulness-training

Dat mensen met tinnitus (en ook mensen met andere gehooraandoeningen trouwens) baat hebben bij ontspanning en het vermijden van stress, is niet echt meer een verassing. Maar hoe doe je dat dan precies? Ieder moet daar voor zichzelf iets op vinden; de een gaat hardlopen in het bos, de ander gaat thuis yoga-oefeningen doen, weer een ander vindt ontspanning in creatief bezig zijn of een boek lezen met op de achtergrond natuurgeluiden. Tegenwoordig proberen ook veel mensen met tinnitus mindfulness. Bart-Jan van Hoek merkte daarbij een positief effect op zijn tinnitus en besloot het initiatief te nemen voor speciale mindfulness-trainingen voor mensen met tinnitus.

“Ik werd voor het eerst met tinnitus (oorsuizen) geconfronteerd in februari 2011”, vertelt Bart-Jan. “Na onderzoek bleek er geen medische oorzaak te zijn, de huisarts gaf mij al wel een gevoel dat het weleens een hele lange geschiedenis kon gaan worden. Van de ontdekkingstocht naar oorzaken en het genezen van tinnitus op internet werd ik ook niet echt vrolijk. De tinnitusklachten bleven en werden zelfs erger. Ik kon geluiden steeds minder verdragen, bij harde wind op het strand deed ik al watjes in mijn oren en lawaaistoppers had ik uit voorzorg altijd direct bij de hand. Dit alles werd nog versterkt door angstgevoelens dat harde geluiden mijn klachten juist verder zouden verergeren. En als ik dit maar vaak genoeg mezelf voorhield dan werd dit ook de waarheid, inderdaad werden mijn klachten steeds erger.”

Via een aantal omzwervingen kwam Bart-Jan in aanraking met mindfulness. “Dit maakte deel uit van de therapie die ik volgde bij Adelante in Hoensbroek. Ik merkte dat de mindfulness-oefeningen mij enorm ondersteunden. Na de therapie ben ik mij verder in mindfulness gaan verdiepen door het volgen van de erkende 8-weekse mindfulness based stress reductie (mbsr) training. Deze training leerde mij stress signalen vroegtijdig op te merken, en er adequater op te reageren. Door de vermindering van stress namen mijn klachten in intensiteit af. Door het bewust worden van negatieve gedachten zijn ook mijn angstgevoelens ten aanzien van tinnitus naar de achtergrond verdwenen.”

Aandacht
Door zijn positieve ervaring met mindfulness is Bart-Jan zo enthousiast geworden dat hij samen met gecertificeerd mindfulness-trainer Ellen van Iersel het initiatief heeft genomen om de erkende mbsr-training aan te bieden speciaal gericht op mensen met tinnitus. “Gedurende negen weken trainen we samen de aandacht en opmerkzaamheid en delen we ervaringen op het gebied van leven met tinnitus”, legt Bart-Jan uit.

“Hoe het werkt? Mindfulness en gerichte aandachtsoefeningen leren je om te gaan met chronische klachten, stress en angstgevoelens. Het uitgangspunt van mindfulness is aandacht te geven in het moment, bewust en zonder oordeel. Vanuit een open, nieuwsgierige en accepterende houding. Vaak zijn we geneigd om onprettige ervaringen uit de weg te gaan, er over te oordelen of er tegen te vechten, in veel gevallen maakt dit de onprettige ervaring alleen maar sterker.
Door de aandacht te trainen krijg je meer zicht op patronen in denken en doen die niet behulpzaam zijn en ontstaat er de mogelijkheid om deze patronen te doorbreken. Dankzij het ervaren en kunnen toepassen van nieuwe gedragsstrategieën worden handvaten aangereikt ter vermindering van de tinnitus-klachten.

Door het vergroten van het lichaamsbewustzijn ontstaat de mogelijkheid om onnodige fysieke spanning los te laten, wat in veel gevallen een verminderend effect heeft op de tinnitus-klachten. De mindfulness-training draagt ertoe bij veerkracht te ontwikkelen zodat je beter in staat bent om op een evenwichtige manier om te gaan met de tinnitus-klachten.”
Hoewel iedereen die tinnitus heeft zelf moet kijken wat voor hem/haar werkt, hoopt Bart-Jan dat hij met zijn training anderen kan helpen minder last van de tinnitusklachten te ervaren.

Iets voor jou?
Start: maandagavond 5 september 
Duur: 8 bijeenkomsten van 19.30 tot 22.00 uur en een stiltedag
Groepsgrootte: circa 8 personen
Locatie: Leiden
Meer informatie en aanmelden: www.livemindfully.nl/tinnitus. Na aanmelding word je uitgenodigd voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Publicatiedatum: 11 april 2016