Start Week van de Toegankelijkheid: iedereen welkom in de horeca!

Vandaag start de Week van de Toegankelijkheid (3 t/m 8 oktober). Onder het motto ‘Aan tafel!’ laten gehandicapten- en patiëntenorganisaties in het land zien hoe belangrijk het is dat iedereen terecht kan in een toegankelijke en gastvrije horeca. Stichting Hoormij ondersteunt dit doel, met name als het gaat om initiatieven die de bereikbaarheid vergroten voor mensen met een hooraandoening of taalontwikkelingsstoornis.

Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten zonder belemmeringen kunnen uitgaan, uit eten kunnen of even wat drinken in een café, sportkantine of restaurant. Daarbij gaat het niet alleen om fysieke toegankelijkheid, maar ook om zaken als bereikbaarheid, gastvrijheid en goede informatie.   

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid zijn in zeker vijftig plaatsen in het land activiteiten en bijeenkomsten met als doel de horeca gastvrijer en toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. De activiteiten worden op veel plaatsen samen met de lokale politiek, gehandicapten- en patiëntenorganisaties en horeca-ondernemers georganiseerd. 

Een kleine greep uit wat er allemaal te doen is:

- Ervaringslunches in acht gemeenten met mensen met doofblindheid. Zelf meemaken hoe je een broodje eet geblinddoekt en met koptelefoon op.
- In veel gemeenten schouwen gehandicaptenorganisaties de lokale horeca op toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een beperking. Sommige schouwacties zijn al voor de Week begonnen en gaan ook na afloop nog door.
- Open huis bij het College van de Rechten van de Mens in Utrecht. Tijdens hun #onbeperktcafé geven zij informatie over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap en de Wet gelijke behandeling. Wat wordt verwacht van de horeca?
- Toegankelijk lunchen/overnachten in horeca-opleidingshotel de Rooi Pannen, Eindhoven.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.weekvandetoegankelijkheid.nl

De Week van de Toegankelijkheid wordt mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds.
Publicatiedatum: 03 oktober 2016