Slechthorende deelnemers gezocht voor onderzoek naar invloed gehoorverlies op luisterspanning en stress

De sectie Ear & Hearing van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het VU medisch centrum doet onderzoek naar de invloed gehoorverlies op luisterinspanning en stress. Dit doen zij in de studie PupILL (Pupil response en individuele luisterlast). Hierbij gaat het om de ontwikkeling van een klinisch toepasbare maat van cognitieve belasting tijdens het luisteren in het dagelijks leven. De onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers met gehoorverlies. Iets voor jou?

Er zal worden onderzocht of de verstaanbaarheid van de spraak van invloed is op het gemak waarmee de spraak wordt verstaan. Dit wordt onderzocht door een opname te maken van de pupil van het oog. Daarnaast wordt stress gemeten door te bepalen hoeveel cortisol en alpha-amylase er in afgenomen speeksel zit. Deze stoffen staan in verband met stress. Ook wordt het cortisolniveau in hoofdhaar bepaald.

Wie kan meedoen:
Je hebt gehoorverlies maar bent nog in staat spraak te verstaan wanneer je niet kunt liplezen. Verder kun je meedoen als je tussen de 18 en 65 jaar oud bent en als je moedertaal Nederlands is. Je kunt niet meedoen als je problemen hebt met lezen of andere oog-aandoeningen hebt zoals staar, of als je suikerziekte (diabetes), dyslexie, en/of neurologische of psychiatrische klachten heeft. Het dragen van een (lees)bril of contactlenzen is geen bezwaar. De onderzoekers vragen naar medicijngebruik.

Als je meedoet:
Het onderzoek bestaat uit één testsessie van ongeveer 2 uur. Je ontvangt een financiële vergoeding van 15 euro en reiskostenvergoeding. Het onderzoek bestaat uit een aantal luistertests waarbij de pupilgrootte wordt gemeten en een paar aanvullende taken. Ook vragen de onderzoekers een aantal maal om speeksel te verzamelen tijdens de tests en  zullen ze een plukje hoofdhaar van je achterhoofd knippen (150-300 haren).

Uitkomsten
Deze studie richt zich op het onderzoeken van de vraag of gehoorproblemen invloed hebben op luisterinspanning, en of er een verband is tussen luisterinspanning en stress. Dit onderzoek is een vervolgstudie van eerder onderzoek uitgevoerd door Barbara Ohlenforst en Yang Wang. De resultaten van dat onderzoek worden momenteel geanalyseerd – de eerste resultaten worden binnenkort verwacht.
De gegevens die in het kader van dit onderzoek over jou verzameld worden, zullen vertrouwelijk worden behandeld. In publicaties zal je naam niet terug te vinden zijn.

Contactgegevens:
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Hannah van Scheepen, sectie Ear & Hearing van het VU medisch centrum, Amsterdam via e-mail: j.vanscheepen@vumc.nl of telefoon: 020 44 40930.

Publicatiedatum: 10 februari 2016