Roman 'De vorm van geluid'; over tinnitus

In 'De vorm van geluid' onderzoekt debutant Gregor Verwijmeren niet alleen het effect van tinnitus op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van zijn hoofdpersoon, maar ook op die van zijn omgeving. Het niet-aflatende, intens storende geluid is voor niemand goed te hebben, maar voor wie zijn dagen en denken vult met muziek is het een elementair dieptepunt. In nauwgezet en fijngevoelig proza, dat soms aan het experiment raakt, voert Verwijmeren ons mee in de wereld van geluiden, muziek en die van de tinnitusbehandeling. Wat is het? Hoe komt het? Hoe raakt men er in vredesnaam vanaf? Wie hadden het allemaal? Op essayistische, cerebrale en diep empathische wijze geeft de schrijver vorm aan de queeste van zijn hoofdpersoon die, op zoek naar inzicht en verlossing, steeds maar weer op de opmerking stuit ‘dat je ermee moet leren leven’.

Verwijmeren schrijft meer dan alleen de geschiedenis van een fnuikend fenomeen: een toonschets van onze tijd, een ode aan de muziek, en een gevoelige beschrijving van zijn afkomst en eigen gezin. Maar de veelstemmigheid ervan máákt deze roman, waarin geluiden er evenveel toe doen als de personages, en die ook de lezer anders naar de wereld doet luisteren.

Bestellen

Zaterdag 3 november 2018 vindt bij boekhandel Jacques Baas in Driebergen de boekpresentatie plaats. Dit is waarschijnlijk de eerste roman over tinnitus uitgegeven door een mainstream uitgeverij, Van Oorschot. De presentatie is vrij toegankelijk voor belangstellenden. Boekhandel Baas, Traay 4, Driebergen, aanvang 17.00 uur.

De vorm van geluid kost € 19,99, ISBN 9789028282216 en is hier te bestellen.

Over de auteur

Gregor Verwijmeren studeerde in Utrecht Algemene Letteren en aan het conservatorium. Hij publiceerde in De Gids en Flash. Hij is werkzaam als muziekcatalogiseerder in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Relevante links

Publicatiedatum: 16 oktober 2018