Onno Crasborn benoemd tot hoogleraar Nederlandse Gebarentaal

Dr. Onno Crasborn is per 1 december 2017 benoemd tot hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. De gebarentaaldeskundige geeft  bij de afdeling Taalwetenschap leiding aan het onderzoek naar gebarentaal. Zijn eigen onderzoek gaat vooral over de vorm van gebaren: de bewegingen en standen van handen, gezicht, hoofd en bovenlichaam.

Crasborn richtte zich in de afgelopen jaren op het gebruik van de twee handen: wanneer gebruiken doven en slechthorenden één hand om te gebaren en wanneer twee en hoe werken de handen precies samen? Daarnaast is hij een van de pioniers in de wereld op het gebied van gebarentaalcorpora. Dat zijn verzamelingen van gesprekken en verhalen in gebarentaal die het mogelijk maken om te onderzoeken hoe gebarentaal gebruikt wordt. Doordat er lange gesprekken en verhalen van veel mensen in de corpora opgenomen zijn, is het mogelijk om te onderzoeken welke gebaren alle doven gebruiken en waar variatie is.

Gebaren over taalgrenzen heen

Onno Crasborn promoveerde in 2001 op onderzoek naar Fonetische implementatie van fonologische categorieën in Nederlandse gebarentaal: hoe kan het dat gebaren er iedere keer wat anders uitzien, maar dat gebaarders die verschillende vormen toch steeds als hetzelfde gebaar herkennen? Crasborn kreeg voor zijn werk diverse onderscheidingen, waaronder in 2017 de Vici-beurs. Hij gebruikt deze beurs om te onderzoeken hoe het komt dat - hoewel elk land zijn eigen gebarentaal heeft - doven en tolken vrij gemakkelijk over taalgrenzen heen kunnen communiceren. 

Erkenning gebarentaal

In 2005 behaalde hij zijn HBO-diploma Tolk Nederlandse Gebarentaal aan de Hogeschool van Utrecht en sindsdien werkt hij ook als freelance tolk Nederlandse Gebarentaal. Als hoogleraar zal hij meertaligheid van doven onderzoeken, wetenschappelijke datasets toegankelijk maken voor onderwijs aan tolken, en de erkenning van gebarentaal in de samenleving bevorderen. Een initiatiefwet voor de juridische erkenning van Nederlandse Gebarentaal ligt op dit moment bij de Tweede Kamer. Hiervoor is ook een petitie in het leven geroepen.  


Publicatiedatum: 10 december 2017