Onderzoek naar verbeteren gehoorverlies met muziek

Hoorapparaten zorgen er voor dat je geluid beter kunt horen, maar spraakverstaan blijft moeilijk. Zeker in een drukke omgeving. Aan de Ryerson University in Toronto onderzoeken wetenschappers de invloed van het luisteren naar muziek op het verbeteren van het gehoor. 

Frank Russo is professor in de psychologie en directeur van het Science of Muziek, Auditory Research and Technology Lab van de universiteit van Toronto. Volgens hem is de meest gehoorde klacht onder slechthorenden dat zij moeite hebben met het verstaan van spraak in een luidruchtige ruimte. Spraakverstaan beschouwt hij meer als een taak van de hersenen, dan van de oren. Hij wil onderzoeken of het gehoor met muziek op korte termijn weer gestimuleerd kan worden. Volgens hem kunnen de deelnemers door het volgen van een bepaalde stem, de frequentie als ‘anker’ gebruiken en daardoor beter verstaan.

Drie groepen

Aan het onderzoek doen drie groepen mee. De eerste groep bestaat uit twaalf deelnemers, voornamelijk vrouwen van boven de 50 jaar, zonder muzikale achtergrond. Het onderzoek maakt gebruik van vier bekende liedjes, waaronder ‘Love and Marriage’ en ‘Smile’ van Charlie Chaplin. Een koorregisseur geeft de deelnemers een vocale uitdaging: ze moeten de liedjes zingen in d-mineur met hoge en lage tonen. Dit oefenen ze thuis met speciale software, die aangeeft of je zuiver of vals zingt. Elke sessie duurt tien weken, met een repetitie van twee uur per week. De onderzoekers volgen ook een groep deelnemers die niet meezingen, maar wel veel naar muziek luisteren. En er is nog een derde groep die die niets met muziek doet tijdens het onderzoek: niet luisteren en niet meezingen. Alle deelnemers ondergaan een voor- en na-evaluatie.

Resultaten

Het onderzoek loopt nog, dus er zijn nog geen officiële onderzoeksresultaten. Ryerson University is van plan de resultaten te presenteren tijdens een conferentie over muziek, geluid en gezondheid in Boston, Amerika in de zomer van 2017.
Kijk voor meer informatie op deze (Amerikaanse) website
Publicatiedatum: 17 juni 2017