Moeder schrijft boek over ondraaglijke strijd oorsuizen dochter

Joan van Baarle, de moeder van Gaby Olthuis die in maart 2014 euthanasie kreeg vanwege ernstig oorsuizen, heeft een boek geschreven over de ondraaglijke strijd van haar dochter: Gevangen in geluid. Ze wil hiermee begrip vragen voor tinnitus en jonge mensen waarschuwen voor de gevaren van harde geluiden. Op donderdag 14 september wordt het boek gelanceerd in de Haagse boekhandel Paagman. 

In Nederland lijden ruim 1,2 miljoen mensen aan een vorm van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Genezing is nog niet mogelijk. Het boek Gevangen in Geluid gaat over de strijd die Gaby Olthuis (47) dag en nacht leverde tegen deze aandoening. Zij leefde continu met een geluid in haar oren dat leek op een remmende trein op een roestig spoor. 'Mijn dochter moest zich altijd verdedigen', zegt Joan van Baarle. 'Want veel mensen vonden dat ze zich aanstelde'.

Portretten

Na een jarenlange weg langs medisch specialisten en alternatieve genezers kreeg Gaby Olthuis op 1 maart 2014 euthanasie met hulp van de Haagse Levenseindekliniek. 'Tot het laatste moment bleef ze hoop houden op genezing', zegt haar moeder. 'Maar de tinnitus werd juist steeds erger en geen enkele behandeling kon verlichting brengen'. In Gevangen in Geluid worden de ervaringen van Gaby Olthuis afgewisseld met informatieve hoofdstukken over oorsuizen en negen portretten met andere mensen die eraan lijden.

Meer onderzoek 

Joan van Baarle wil meer onderzoek naar de oorzaken en behandelmethoden van oorsuizen, iets waar ook Stichting Hoormij zich hard voor maakt. De opbrengsten van het boek komen ten goede aan het Stichting Gaby Olthuis Fonds, dat Joan van Baarle heeft opgericht om onderzoek te stimuleren naar de oorzaken en behandelmethoden van tinnitus. Zie www.tinnitusfonds.nl.

Preventie

Ook zet de schrijfster zich in voor preventie. 'Jonge mensen luisteren vaak te harde muziek met dopjes in hun oren. Daardoor dringt het geluid dieper door', waarschuwt ze. 'Hoe langer je jezelf blootstelt aan harde geluiden, des te meer kans je hebt op het ontwikkelen van een piep in je oor die nooit meer weg gaat'. Volgens van Baarle moet de overheid meer doen om oorsuizen te voorkomen. 'Bijvoorbeeld door handhaving van het maximaal toelaatbare aantal decibels tijdens concerten en feesten. In de praktijk blijkt het geluid vaak veel hoger dan is afgesproken'. 

Kijk hier naar het fragment uit RTL Late Night waarin Joan van Baarle een emotionele afscheidsbrief aan haar dochter voorleest. Publicatiedatum: 14 september 2017