Meer hoortoestel dragers zouden nieuwe toestellen moeten testen [advertentie]

Met enige regelmaat worden artikelen gepubliceerd over het aantal Nederlanders met gehoorverlies. Meestal gaat de aandacht in zo’n artikel naar de groep mensen die hier niets aan doet. Volgens onderzoek van de Raad voor gezondheidsonderzoek waren er in 2003 al 1,6 miljoen slechthorende Nederlanders waarvan een half miljoen mensen het niet aanpakt. Dat betekent dus dat er meer dan een miljoen mensen is dat een hoortoestel draagt! En juist deze mensen mogen steeds meer verwachten van hun hoortoestel. Veel typische problemen die deze mensen ervaren met hun toestel kunnen namelijk tot het verleden behoren.

Geen normaal gesprek kunnen voeren in gezelschap

Het behalen van een diploma, het vieren van een kroonjaar of het bezegelen van een liefde, allemaal gebeurtenissen die gevierd moeten worden. Maar veel mensen die al wat langer hoortoestellen dragen, zullen niet direct enthousiast worden van de uitnodiging voor zo’n feestje. Het luisteren in gezelschappen kan namelijk nogal eens een uitdaging zijn met hoortoestellen van een oudere generatie. Je hoort je overbuurman van de dinertafel net zo hard als de mensen links en rechts van je. Maar ook de achtergrondmuziek wordt door je toestel versterkt, wat het zo goed als onmogelijk maakt om onderscheid te maken tussen wat je wel en niet moet verstaan. De nieuwste generatie toestellen gaat veel slimmer om met de geluiden die binnenkomen en versterken alleen wat je moet horen en onderdrukken omgevingsgeluid dat verstorend kan werken.

Irritante fluittoon van je hoortoestel

Van de luidruchtige omgeving van een restaurant, naar de relatieve stilte van het park, de bibliotheek of de wachtruimte. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar dit zijn situaties waar oudere hoortoestellen problemen mee kunnen hebben. Wanneer de geluiden zo zacht zijn, moeten ze relatief veel versterkt worden. Microfoon en speaker gaan dan op elkaar werken en je voelt het al aankomen, rondzingen en de bekende fluittoon zijn het resultaat. Zeker bij een zwaarder gehoorverlies ligt deze irritatie op de loer. Gelukkig hebben moderne hoortoestellen al in de gaten dat een toestel gaat fluiten, voordat het gebeurt. Dat is mooi, want dan kunnen ze zelf dit geluid wegdrukken zodat je nooit meer een fluittoon hoort.

Muziek klinkt niet meer zoals het bedoeld is

Je favoriete nummer luisteren wordt nooit meer zoals het was als je een hoortoestel draagt, toch? Of is dat eigenlijk wel zo? Er is nogal een verschil tussen de toestellen van nu en die van weleer. De speciale muziekinstelling die je tegenwoordig op een gewenst moment in kan schakelen zorgt voor een natuurlijke weergave van het geluid. Geen elektronische klankkleur en geen instrumenten die plotseling verdwijnen omdat ze niet versterkt worden. Zo komt je favoriete muziek weer tot leven zoals het bedoeld is.

Wel een geluid horen, maar niet weten waar het vandaan komt

Het is één van de vanzelfsprekendheden als je geen gehoorverlies hebt. Je hoort een auto aankomen en weet direct of deze van rechts, links of achter komt. Maar heb je een hoortoestel met beperkt of geen richtingsgeluid, dan weet je alleen dat er een auto aankomt. Waar hij vandaan komt is dan vaak een gok. Dat is niet alleen vervelend, het is ook nog eens gevaarlijk. Moderne hoortoestellen maken gebruik van meerdere microfoons en kunnen daarmee in de weergave van het geluid laten horen waar het geluid zich bevindt. Dat maakt het horen met een nieuw hoortoestel veel natuurlijker en prettiger dan voorheen.

Draadloze connectiviteit maakt je leven makkelijk

Naast al deze geavanceerde gehoorverbeteringen kan je tegenwoordig ook draadloos audio streamen, handsfree bellen, hoortoestellen als koptelefoon gebruiken en je toestellen bedienen met een smartphone. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om een hoortoestel van de nieuwste generatie te testen. Neem zelf de proef op de som en ervaar wat het voor u kan beteken. Meld je aan als tester van het nieuwste bluetooth hoortoestel bij Van Boxtel hoorwinkels.

Klik hier om tester te worden.

Publicatiedatum: 15 oktober 2019