Wetenschappers ontvangen prijs vanwege bijdrage aan ontwikkeling CI

De award van de Albert and Mary Lasker Foundation, ook wel de ‘Amerikaanse Nobelprijs’ genoemd, gaat dit jaar in de categorie klinisch medisch onderzoek naar drie wetenschappers die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van cochleaire implantaten. De prijzen (250.000 dollar in elke categorie) worden op 20 september uitgereikt in Manhattan, zo meldt de website van de New York Times.

Volgens het bericht zullen de wetenschappers Dr. Graeme M. Clark (78, Universiteit van Melbourne in Australië, Dr. Ingeborg Hochmair (60, Med-El in Innsbruck, Oostenrijk) en Blake S. Wilson (65, Duke Universiteit in North Carolina, V.S.) de award krijgen in de categorie klinisch medisch onderzoek. Bij de ontwikkeling van de moderne cochleaire implantaten, eind jaren zeventig, ondervonden de drie wetenschappers veel weerstand van andere wetenschappers en van organisaties voor doven omdat de ‘experimenten op mensen’ onethisch zouden zijn. Clark, Hochmair en Wilson werkten eerst afzonderlijk aan een dergelijke hooroplossing, maar bundelden later de krachten in de realisatie van een cochleair implantaat. En met succes, zo benadrukt de Lasker Foundation. “Door deze samenwerking werd voor het eerst de werking van een menselijk zintuig ‘hersteld’ door medische tussenkomst.”

Het implantaat van de wetenschappers gebruikt elektrische stimulatie van de gehoorzenuw direct in het slakkenhuis, zodat het juiste signaal naar de hersenen wordt gestuurd. In de loop der jaren hebben de drie de door hen ontwikkelde CI verfijnd en verbeterd. Inmiddels hebben al meer dan 300.000 mensen wereldwijd een cochleair implantaat.

Lees meer op de website van de New York Times: http://www.nytimes.com/2013/09/10/health/lasker-awards-winners-2013.html?_r=0
Lees meer over cochleaire implantatie op nvvs.nl/ci en op opciweb.nl.
Publicatiedatum: 17 september 2013