Uitzending De Wandeling laat zien hoe hyperacusis iemands leven ingrijpend kan veranderen

Onlangs was in het KRO-programma De Wandeling het ingrijpende verhaal te zien van Tjipke, wiens echtgenote Engelina jarenlang worstelt met hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) en tinnitus (oorsuizen). Deze aandoeningen worden verschillend ervaren; van ‘lastig’ tot ‘ondraaglijk’. Ze kunnen iemands leven ingrijpend veranderen. Zo ook bij Engelina.

Engelina kan geen geluid meer verdragen; zelfs haar pasgeboren kleinkind kan zij niet in haar armen houden. Het leven van Engelina vernauwt zich tot haar slaapkamer, waar zij de dag met gehoorbeschermers doorbrengt. Tjipke en Engelina communiceren in stilte met elkaar via briefjes. Tjipke zoekt naar alle mogelijke medische oplossingen tot en met hersenoperaties aan toe. Niets mag baten.

Na een lange zoektocht ziet Engelina maar één uitweg en vraagt haar man om haar te bevrijden uit haar ondraaglijk bestaan. Tjipke staat met zijn rug tegen de muur en helpt zijn grote liefde na bijna 30 jaar huwelijk te sterven, wetende dat hij daarmee een gevangenisstraf riskeert. De poging mislukt. Tjipke wordt opgepakt. In afwachting van zijn proces mag hij thuis voor Engelina zorgen. Maar dan vraagt zij opnieuw om haar te helpen. Maar kan haar man Tjipke haar na de eerste mislukte poging nog helpen?

De uitzending is hieronder te bekijken:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


De NVVS zet zich in voor goede informatie en hulpverleningsmogelijkheden voor mensen met hyperacusis en/of tinnitus en hun omgeving. Meer weten over (leven met) hyperacusis? Klik hier. Meer weten over (leven met) tinnitus? Klik hier.

Publicatiedatum: 01 februari 2013
nog geen reactiesPlaats reactie