Tinnitusinitiatieven in de schijnwerpers, maar buiten de prijzen

Anita Witzier maakte op 6 november bekend dat Ellen Sijbers de winnaar is van de IZZ Mooi Mens Verkiezing 2013. Neuropsycholoog Olav Wagenaar (bekend van de cursus Controle over Tinnitus en het boek Eerste Hulp Bij Oorsuizen) was één van de 13 genomineerden, maar viel dus buiten de prijzen.

In de ogen van Olav Wagenaar is oorsuizen niet zomaar iets onbehandelbaars waar je maar mee moet zien te leven. Tinnitus is niet te genezen, maar hulpverleners kunnen patiënten wél helpen om negatieve gevolgen zoals depressie te voorkomen, meent hij. De afgelopen veertien jaar heeft Wagenaar zich ingezet om patiënten, huisartsen, kno-artsen, psychologen en andere hulpverleners hiervan te overtuigen. Hij ontwikkelde de cursus Controle over Tinnitus en schreef het boek Eerste Hulp Bij Oorsuizen, initiatieven die de NVVS van groot belang vindt voor mensen met tinnitus (en hyperacusis).

IZZ zette de tinnitusinitiatieven van Wagenaar in de schijnwerpers door de nominatie van Wagenaar voor de Mooi Mens Verkiezing 2013, waarbij op zoek gegaan wordt naar bijzondere zorgmedewerkers die een inspiratiebron zijn voor anderen. Wagenaar viel uiteindelijk echter buiten de prijzen. De juryprijs ging naar Ellen Sijbers vanwege haar initiatief de zalfpoli op te zetten in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven. Jonge kinderen met huidproblemen krijgen daar de juiste informatie en goede smeerinstructies. Willy Schuurman uit Papendrecht won de publieksprijs door de meeste stemmen en likes op Facebook binnen te halen. Haar initiatief om een beleeftuin voor dementerenden op te richten maakte haar de publiekslieveling van 2013.

Meer lezen over omgaan met tinnitus en hyperacusis? Bestel hier het boek Eerste Hulp Bij Oorsuizen.

Publicatiedatum: 07 november 2013