Onderzoekers gebruiken Kinect om via gebaren te communiceren met computer

Onderzoekers van Microsoft en the Institute of Computing Technology aan the Chinese Academy of Sciences (CAS) gebruiken de Kinect-camera om slechthorenden en doven via gebarentaal met computers te laten communiceren. Dat meldt Nutech.nl. Deze camera wordt gebruikt in de spelcomputer Xbox om bewegingen te herkennen en blijkt ook geschikt voor het herkennen van gebarentaal op een computer.

Er was al wel spraakbesturing op smartphones en computers mogelijk, maar communiceren met een computer via gebarentaal kon nog niet. De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar het herkennen van gebarentaal op een computer. Al beschikbare en betaalbare sensoren werden daarbij gebruikt. Eerst werden er handschoenen ontwikkeld die de beweging van de gebaren moesten doorgeven, maar die waren te duur, onhandig en werkten niet nauwkeurig genoeg. Kinect bracht uitkomst. In deze video laten de onderzoekers zien hoe doven en slechthorenden kunnen communiceren met computers en met een andere persoon die geen gebarentaal beheerst.

Voor het onderzoek hebben Microsoft en de CAS samengewerkt met slechthorenden en doven om de software in de praktijk te testen. Wanneer het programma breed beschikbaar komt voor consumenten (en ook betaalbaar is) is nog niet bekend.

Publicatiedatum: 18 juli 2013