Onderzoekers Pittsburgh vinden mechanisme in hersenen dat rol speelt bij tinnitus

De NVVS meldde onlangs de stand van zaken van diverse onderzoeken en ontwikkelingen rondom tinnitus. De Volkskrant schrijft nu over onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh (Verenigde Staten) die hebben ontdekt welke biologische processen ten grondslag liggen aan oorsuizen. Tot nu toe was er geen duidelijke fysiologische oorzaak. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Mensen met tinnitus horen vaak geluiden die andere mensen niet horen, vooral in een rustige omgeving. In Nederland heeft ongeveer vijf procent van de bevolking last van de aandoening. Er zijn veel omgevings- en medische oorzaken te noemen, zoals gehoorschade, stress of een hersenschudding. Toch is veertig procent van de gevallen van tinnitus nog onverklaard, zo meldt De Volkskrant.

Medicijn
De onderzoekers van Pittsburgh gingen bij muizen op zoek naar wat er precies gebeurt in het brein. Ze keken specifiek naar de zogenoemde KCNQ-kanalen. Dat zijn een soort sluizen die kalium-ionen in en uit de cel kunnen pompen.
Doordat de onderzoekers 45 minuten lang een toon van 116 decibel aan één oor afspeelden, kregen de muizen oorsuizen. Tijdens deze behandeling kreeg een deel van de muizen het epilepsie-medicijn retigabine toegediend. Daarvan is bekend dat het werkt op de KCNQ-kanalen, die volgens de onderzoekers dus ook bij tinnitus een rol spelen. Als dat inderdaad zo zou zijn, zo legt De Volkskrant uit, zou het medicijn ervoor zorgen dat de retigabine-muizen geen of minder oorsuizen zouden hebben. Dat bleek inderdaad het geval. Van de muizen die geen medicijnen hadden gekregen, had vijftig procent last van oorsuizen. Bij de regitabine-muizen had minder dan twintig procent er last van.

De onderzoekers zijn van plan om nu een medicijn te ontwikkelen dat werkt op de KCNQ-kanalen, maar minder bijwerkingen heeft dan regitabine. Dat moet daarna nog uitgebreid getest worden, op muizen én op mensen. Het zal dus nog lang duren voordat er een mogelijk medicijn tegen oorsuizen is.

Stil
De NVVS-Commissie Tinnitus & Hyperacusis is blij met elk onderzoek naar het oplossen van tinnitus. “Of dat nu een medicijn of een andere manier is. Als het nooit stil is, ben je blij dat er aan gewerkt wordt om het ooit stil te krijgen. Maar wat de onderzoekers al aangeven; het duurt nog lang…”

Publicatiedatum: 29 mei 2013