Nieuwe Vlaamse geluidsnormen bij muziekactiviteiten

Bij onze zuiderburen gaan vanaf 1 januari 2013 nieuwe geluidsnormen gelden bij muziekactiviteiten. Hoe hoger het geluidsniveau van de muziek, hoe meer maatregelen er moeten worden genomen om het geluid te beheersen en gehoorschade te voorkomen. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Voor muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld, gaan drie categoriën gelden, ingedeeld op geluidsniveau. Ligt dat in de laagste categorie (<85 decibel gemeten over 15 minuten) dan zijn geen extra maatregelen nodig. Valt dat in de middelste categorie (85-95 decibel) dan moet het geluidsniveau zichtbaar zijn voor degene die het volume regelt en dient er over het gehele evenement gemeten te worden wat het geluidsniveau is. Bij muziekactiviteiten waarvan het geluidsniveau in de hoogste categorie (maximaal 100 decibel gemeten over 60 minuten) valt, is de organisatie onder andere verplicht om gratis oordopjes uit te delen.

Lees hier het complete artikel van Het Laatste Nieuws.

In Nederland is er nog geen dergelijke verregaande regelgeving op landelijk niveau. Wel zijn er lokaal diverse initiatieven op dit gebied, zoals recent in de gemeenteraad in Emmen (lees hier een artikel daarover).
Publicatiedatum: 31 december 2012